Pranešime sakoma, kad A. Lukašenka JAV prezidentui Donaldui Trumpui padovanojo durklą.

Jis sakė J. Boltonui, kad per 2016 metais vykusius JAV prezidento rinkimus buvo D. Trumpo šalininkas.

„Aš „kišausi“ į Amerikos rinkimus ir sirgau už Trumpą“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Tuo tarpu D. Trumpo žmonai Melaniai Trump Baltarusijos prezidentas paprašė perduoti lininės staltiesės ir servetėlių komplektą.

„Tai – moteriška [dovana], ji susijusi su slaviškais linais“, – sakė A. Lukašenka, turėdamas omenyje, kad JAV pirmoji ponia yra gimusi Slovėnijoje.

Pačiam J. Boltonui Baltarusijos vadovas padovanojo becukrio šokolado, įskaitant išskirtinį šokoladinių saldainių rinkinį, sukurtą 2-osioms Europos žaidynėms.

„Taip pat perduokite šilčiausius sveikinimus nuo baltarusių liaudies. Jo [D. Trumpo] žento [Jaredo] Kušnerio šaknys – čia, Baltarusijoje“, – pridūrė A. Lukašenka.

Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka ketvirtadienį JAV prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais J. Boltono vizitą Minske pavadino istoriniu ir patvirtino savo šalies siekį gerinti santykius su Jungtinėmis Valstijomis.

„Nežiūrint į visą tą šurmulį, kilusį dėl jūsų kelionės, čia yra daug teigiamų [dalykų], ypač – Baltarusijai. Teigiama yra tai – ir niekas mums to neprikiš, ir jūs turbūt tai žinote – kad pablogėjus mūsų santykiams su JAV mes nuolat siūlėme užversti šį blogą puslapį ir viską pradėti nuo naujo“, – sakė A. Lukašenka, priėmęs svečią Minske.

Baltarusijos vadovas aukšto rango JAV pareigūno vizitą pavadino istoriniu.

„Jis, žinoma, yra istorinis, nes tokių pastebimų, aukštas pareigas užimančių asmenų Baltarusijoje seniai jau nebuvo“, – pareiškė jis.

„Prieš jus čia buvo labai daug ekspertų, specialistų iš JAV. Aš asmeniškai buvau su jais susitikęs, kalbėjausi. Tai liudija apie tam tikrą mūsų santykių perkrovimo istoriją“, – nurodė A. Lukašenka.

Jis taip pat pasiūlė J. Boltonui „atvirai ir net draugiškai aptarti visus mūsų santykių klausimus“.

„Net jeigu jie (tie klausimai) Baltarusijai bus nemalonūs, jūs turite juos įvardinti“, – paragino Baltarusijos lyderis.

„Aš taip pat atvirai ir sąžiningai paminėsiu tuos klausimus, kuriuos, manau, reikia jums paminėti, kad bendradarbiautume toliau, įskaitant tuos [klausimus], kurie galbūt nelabai malonūs JAV. Tai mums leis sukurti tokį santykių pagrindą ateičiai, koks turi būti tarp mūsų“, – sakė A. Lukašenka.

Tuo metu J. Boltonas išreiškė viltį, kad Minskui ir Vašingtonui pavyks rasti tarpusavio supratimą žmogaus teisių ir ginklų neplatinimo klausimais.

„Yra keletas klausimų, kurie labai domina JAV – tai žmogaus teisės, ginklų neplatinimas. Aš sutinku su jumis, kad mes turime būti visiškai atviri, ir manau, kad rasime bendrą kalbą“, – pareiškė J. Boltonas.

Baltųjų rūmų patarėjas taip pat pabrėžė, kad dabartinis susitikimas yra „labai gera galimybė aptarti kai kurias regioninio saugumo temas, taip pat labai svarbią dvišalio bendradarbiavimo temą“.

Pasak J. Boltono, laikas nestovi vietoje: nuo Sovietų Sąjungos sugriuvimo prabėgo pakankamai daug laiko, pasikeitė geopolitinė padėtis.

„Yra ir klausimų, susijusių su šalimis, esančiomis už (buvusios SSSR) regiono ribų, bet darančiomis įtaką ir padėčiai čia, ir aš taip pat norėčiau juos aptarti“, – sakė svečias.

JAV ambasada Minske anksčiau paskelbė, jog J. Boltonas per derybas „aptars regiono saugumą ir išreikš JAV palaikymą Baltarusijos suverenitetui bei nepriklausomybei“.

Kartais „Europos paskutine diktatūra“ vadinama Baltarusija daugiausia yra izoliuota nuo tarptautinės bendruomenės, tačiau Rusija išlieka glaudi jos sąjungininkė.

Jau daug metų spėliojama, kad Minskas galvoja apie susivienijimą su Rusija, kuris galėtų suteikti rusų prezidentui Vladimirui Putinui galimybę apeiti savo šalies konstitucijos nustatytą kadencijų limitą.

A. Lukašenka – buvęs kolūkio pirmininkas, tapęs pirmuoju ir iki šiol valdančiu posovietinės Baltarusijos prezidentu – tokias spėliones dažnai neigia. Anksčiau šiemet jis pareiškė, kad 98 proc. baltarusių nepritaria susivienijimui su Rusija.

Vakarų šalys jau seniai yra paskelbusios Baltarusijai sankcijų dėl šalyje dažnai pažeidžiamų žmogaus teisių ir sąžiningų rinkimų nebuvimo.