Praėjusiais metais JAV prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai pasitraukė iš 2015 metais sudarytos sutarties, pagal kurią Iranui buvo panaikintos sankcijos mainais į jo branduolinės programos apribojimus. Nuo tada tarp Teherano ir Vašingtono tvyro didžiulė tampa.

Įtampą dar paaštrino incidentai Persijos įlankoje, kur Iranas sulaikė keletą tanklaivių, bet ES valstybės nenori jungtis prie JAV vadovaujamos operacijos komercinių laivų saugumui užtikrinti.

ES šalys svarsto galimybę pradėti atskirą stebėjimo misiją Hormūzo sąsiauryje, strategiškai svarbiuose Persijos įlankos vartuose.

Idėja surengti tiesiogines Vašingtono ir Teherano derybas ir taip rasti išeitį iš susidariusios krizės gimė šią savaitę. Ją palaikė D. Trumpas, o vėliau naujasis JAV gynybos sekretorius paragino Irano lyderius pradėti diskusijas su Vašingtonu.

ES visomis išgalėmis stengiasi apsaugoti Irano susitarimą nuo visiško žlugimo. Bendrija tvirtina, kad tai yra geriausias būdas neleisti Iranui pasigaminti branduolinių ginklų.

Visada palaiko derybas

D. Trumpui pirmadienį pareiškus, kad jis yra pasiruošęs susitikti su Irano prezidentu Hassanu Rouhani artimiausiomis savaitėmis, ES diplomatijos vadovė F. Mogherini atsargiai pasveikino derybų idėją.

„Mes visada palaikome derybas, kuo daugiau žmonės kalba, tuo geriau žmonės vienas kitą supranta - dėl [atsirandančio] aiškumo, dėl pagarbos“, – kalbėjo F. Mogherini, atvykusi į ES gynybos ir užsienio reikalų ministrų susitikimą Helsinkyje.

Tačiau ji pridūrė, kad „pirmiausia ir svarbiausia [reikia] išsaugoti dabartinius dokumentus“, kalbėdama apie Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas ir 2015 metų susitarimą.

Per Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą Prancūzijos pajūrio kurorte Bjarice D. Trumpas palankiai įvertino prancūzų vadovo Emmanuelio Macrono pasiūlymą susitikti su Irano prezidentu Hassanu Rouhani.

JAV gynybos sekretorius Markas Esperis trečiadienį taip pat paragino Iraną pradėti diskusijas su Vašingtonu, tačiau Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pareikalavo, kad Vašingtonas laikytųsi susitarimo ir nutrauktų, ministro žodžiais, „ekonominį terorą“ prieš jo šalį.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pasveikino po G-7 susitikimo pastebėtą „didelį norą pradėti dialogą“ ir paragino Iraną jame dalyvauti.

„Dabar tai reikia įgyvendinti ir užtikrinti, kad visi, įskaitant Iraną, įneštų savo indėlį, siekiant deeskalacijos regione“, – sakė H. Maasas.