„Nežiūrint į visą tą šurmulį, kilusį dėl jūsų kelionės, čia yra daug teigiamų [dalykų], ypač – Baltarusijai. Teigiama yra tai – ir niekas mums to neprikiš, ir jūs turbūt tai žinote – kad pablogėjus mūsų santykiams su JAV mes nuolat siūlėme užversti šį blogą puslapį ir viską pradėti nuo naujo“, – sakė A. Lukašenka, priėmęs svečią Minske.

Baltarusijos vadovas aukšto rango JAV pareigūno vizitą pavadino istoriniu.

„Jis, žinoma, yra istorinis, nes tokių pastebimų, aukštas pareigas užimančių asmenų Baltarusijoje seniai jau nebuvo“, – pareiškė jis.

„Prieš jus čia buvo labai daug ekspertų, specialistų iš JAV. Aš asmeniškai buvau su jais susitikęs, kalbėjausi. Tai liudija apie tam tikrą mūsų santykių perkrovimo istoriją“, – nurodė A. Lukašenka.

Jis taip pat pasiūlė J. Boltonui „atvirai ir net draugiškai aptarti visus mūsų santykių klausimus“.

„Net jeigu jie (tie klausimai) Baltarusijai bus nemalonūs, jūs turite juos įvardinti“, – paragino Baltarusijos lyderis.

„Aš taip pat atvirai ir sąžiningai paminėsiu tuos klausimus, kuriuos, manau, reikia jums paminėti, kad bendradarbiautume toliau, įskaitant tuos [klausimus], kurie galbūt nelabai malonūs JAV. Tai mums leis sukurti tokį santykių pagrindą ateičiai, koks turi būti tarp mūsų“, – sakė A. Lukašenka.

Žmogaus teisės ir ginklų neplatinimas

Tuo metu J. Boltonas išreiškė viltį, kad Minskui ir Vašingtonui pavyks rasti tarpusavio supratimą žmogaus teisių ir ginklų neplatinimo klausimais.

„Yra keletas klausimų, kurie labai domina JAV – tai žmogaus teisės, ginklų neplatinimas. Aš sutinku su jumis, kad mes turime būti visiškai atviri, ir manau, kad rasime bendrą kalbą“, – pareiškė J. Boltonas.

Baltųjų rūmų patarėjas taip pat pabrėžė, kad dabartinis susitikimas yra „labai gera galimybė aptarti kai kurias regioninio saugumo temas, taip pat labai svarbią dvišalio bendradarbiavimo temą“.

Pasak J. Boltono, laikas nestovi vietoje: nuo Sovietų Sąjungos sugriuvimo prabėgo pakankamai daug laiko, pasikeitė geopolitinė padėtis.

„Yra ir klausimų, susijusių su šalimis, esančiomis už (buvusios SSSR) regiono ribų, bet darančiomis įtaką ir padėčiai čia, ir aš taip pat norėčiau juos aptarti“, – sakė svečias.

JAV ambasada Minske anksčiau paskelbė, jog J. Boltonas per derybas „aptars regiono saugumą ir išreikš JAV palaikymą Baltarusijos suverenitetui bei nepriklausomybei“.

Kartais „Europos paskutine diktatūra“ vadinama Baltarusija daugiausia yra izoliuota nuo tarptautinės bendruomenės, tačiau Rusija išlieka glaudi jos sąjungininkė.

Jau daug metų spėliojama, kad Minskas galvoja apie susivienijimą su Rusija, kuris galėtų suteikti rusų prezidentui Vladimirui Putinui galimybę apeiti savo šalies konstitucijos nustatytą kadencijų limitą.

A. Lukašenka – buvęs kolūkio pirmininkas, tapęs pirmuoju ir iki šiol valdančiu posovietinės Baltarusijos prezidentu – tokias spėliones dažnai neigia. Anksčiau šiemet jis pareiškė, kad 98 proc. baltarusių nepritaria susivienijimui su Rusija.

Vakarų šalys jau seniai yra paskelbusios Baltarusijai sankcijų dėl šalyje dažnai pažeidžiamų žmogaus teisių ir sąžiningų rinkimų nebuvimo.

Rusijos „silpnosios vietos“

2016 metais Vašingtonas sušvelnino baudžiamąsias priemones, pabrėždamas, kad toks žingsnis suteiks galimybę „išplėsti prekybos ryšius“. Europos Sąjunga savo ruožtu taip pat buvo panaikinusi savo sankcijas, tokiu būdu mėgindama paskatinti pažangą žmogaus teisių srityje.

Vis tik baltarusių valdžia vėliau vėl ėmėsi pastangų perimti žiniasklaidos kontrolę, malšindama 2017 metais vykusias antivyriausybines demonstracijas, po kurių buvo pradėta spausti nepriklausomus žurnalistus ir aktyvistus.

J. Boltono vizitas Minske surengtas po jo susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu trečiadienį Kijeve.

JAV pareigūnas išreiškė palaikymą Ukrainos „teritoriniam vientisumui“, tęsiantis Kijevo konfliktui su prorusiškais separatistais šalies rytuose.

Anksčiau ketvirtadienį J. Boltonas susitiko su Moldovos prezidentu ir ministre pirmininke, kuriems pareiškė, kad JAV ir toliau bendradarbiaus su šia šalimi gynybos ir ekonomikos srityse.

Moldovoje neseniai buvo suformuota nauja vyriausybė: po ilgą laiką trukusios politinės suirutės buvo sudaryta neįprasta proeuropietiškų ir prorusiškų jėgų koalicija.

„Aptarėme daugybę klausimų, susijusių su dvišaliais santykiais, pažymėdami, kaip jie sutvirtėjo po taikaus valdžios perdavimo šių metų birželį“, – pareiškė Moldovos prezidentas Igoris Dodonas.

Analitikai mano, kad J. Boltono kelionės tikslas yra patikrinti, ar Rusijos pasienyje yra „silpnųjų vietų“.

„Jungtinės Valstijos tikriausiai ieškos progų padidinti savo įtaką Ukrainoje, Baltarusijoje ir Moldovoje“, – nurodė JAV geopolitikos tyrimų centras „Stratfor“.

J. Boltonas yra aukščiausio rango JAV pareigūnas, viešėjęs Baltarusijoje per pastaruosius du dešimtmečius, pažymėjo „Stratfor“ ekspertai. Paskutinis JAV ambasadorius Minske paliko šalį 2008 metais, įsiplieskus ginčui dėl sankcijų.

„Nors Baltarusija tvirtai išlieka Rusijos orbitoje, abiejų šalių neseni ginčai dėl naftos tiekimo galimai suteikė Jungtinėms Valstijoms galimybę pamėginti išplėsti ryšius ekonomikos ir energetikos srityse“, – pabrėžė analitinio centro atstovai.