„Ministras pirmininkas [Borisas] Johnsonas pasakė, kad Jungtinė Karalystė iš ES išstos spalio 31 dieną. Bet kuriuo atveju ES ir toliau gins savo piliečių ir kompanijų interesus – kaip ir sąlygas taikai ir stabilumui Airijos saloje [užtikrinti]. Tai yra mūsų pareiga ir atsakomybė“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Pasak B. Johnsono, pagrindinis jo pirmtakės Theresos May vyriausybės su Briuseliu pasiekto „Brexit“ susitarimo trūkumas – vadinamoji apsidraudžiamoji priemonė (backstop), turinti užtikrinti, kad po JK išstojimo iš ES siena tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos išliks atvira. Britų premjeras reikalauja pakeisti šią sąlygą, nes priešingu atveju JK paliks ES spalio 31 dieną be sutarties.

Tačiau Briuselis ne kartą pareiškė, kad neketina keisti jau pasiekto susitarimo dėl JK pasitraukimo iš ES – vieno iš dviejų „Brexit“ dokumentų, suderintų su Londonu.

Apsidraudžiamosios priemonės mechanizmas numatytas tam atvejui, jeigu ES ir JK nepavyks pasiekti prekybos susitarimo. Vis dėlto kritikai tikina, kad šis mechanizmas priverstų JK laikinai likti ES muitų sąjungoje ir priklausyti nuo bloko.