„Paskelbėme pasauliui, kad prasidėjo antroji Marketalija“, – platformoje „YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše pareiškė Ivanas Marquezas, apsirengęs kariškais drabužiais.

Jo buvimo vieta nežinoma jau daugiau nei metus. Marketalija kadaise buvo vadinamas vienas atokus anklavas, laikomas vietove, kur praėjusio amžiaus 7-e dešimtmetyje užgimė Kolumbijos revoliucinės ginkluotosios pajėgos (FARC).

I. Marquezas anksčiau vadovavo sukilėlių atstovams per derybas, po kurių 2016 metais buvo pasirašytas susitarimas, padėjęs užbaigti beveik pusšimtį metų besitęsusį ginkluotą konfliktą Kolumbijoje.

Tačiau I. Marquezas ir nuo teisėsaugos besislapstantis jo kolega sukilėlis Jesusas Santrichas vėliau atsiribojo nuo susitarimo. J. Santrichas taip pat matomas minėtame vaizdo įraše.

Tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms pasirašius taikos susitarimą buvo užbaigtas FARC sukilimas, o pati grupuotė buvo pertvarkyta į politinę partiją pavadinimu „Bendrosios alternatyviosios revoliucinės pajėgos“ („Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun“), naudojančią tą pačią santrumpą.

Nors nuo to laiko smurtas šalyje visiškai nenuslūgo, nes kitos kairuolių grupuotės, dešiniosios pakraipos sukarintos organizacijos ir prekeiviai narkotikais tebedalyvauja kautynėse, padėtis tapo daug ramesnė.

Pernai išrinktas konservatyvių pažiūrų prezidentas Ivanas Duque žada pakeisti sutartį su FARC, kurią jis laiko pernelyg švelnia rimtų nusikaltimų padariusių kovotojų atžvilgiu.

Partija FARC savo ruožtu neseniai pasmerkė atidėliojimus įgyvendinant dokumento nuostatas, taip pat jos narių teisinių garantijų ir saugumo stoką.

Be to, politinė jėga pareiškė, kad nuo susitarimo pasirašymo dienos buvo nužudyti daugiau nei 140 buvusių partizanų ir 31 jų artimasis.