Be šiame ginčijamame mieste atidaromos atstovybės Hondūras dar turi ambasadą Tel Avive.

„Man tai reiškia pripažinimą, kad Jeruzalė yra Izraelio sostinė“, – antradienį pareiškė J. O. Hernandezas.

Hondūro užsienio reikalų ministerija pranešime nurodė, kad Izraelis pasiūlė Tegusigalpai perkelti savo ambasadą į Jeruzalę, ir šis pasiūlymas yra „analizuojamas ir vertinamas atsižvelgiant į tarptautinį ir nacionalinį kontekstus“.

Izraelis savo sostine laiko visą Jeruzalę, tačiau palestiniečiai siekia, kad rytinė miesto dalis būtų pripažinta jų būsimos valstybės sostine. Dabartinis tarptautinis konsensusas – kad dėl viso miesto statuso turi per derybas apsispręsti abi šalys.

Izraelis okupavo Rytų Jeruzalę per 1967 metais įvykusį Šešių dienų karą ir vėliau ją aneksavo, nors šio žingsnio niekada nepripažino tarptautinė bendruomenė.

2017-ųjų gruodį JAV prezidentas Donaldas Trumpas iš esmės pakeitė ilgalaikę Vašingtono politiką šiuo klausimu ir pripažino Jeruzalę Izraelio sostine, o palestiniečių prezidentas savo ruožtu paskelbė boikotą D. Trumpo administracijai.

JAV ambasada buvo oficialiai perkelta į Jeruzalę 2018-ųjų gegužės 14 dieną, o vėliau D. Trumpo pavyzdžiu pasekė Gvatemala ir Paragvajus, nors Asunsjonas praėjus keturiems mėnesiams atšaukė šį savo sprendimą.