Išvakarėse J. Bolsonaro pareiškė, kad yra pasirengęs aptarti Didžiojo septyneto (G-7) valstybių siūlomą 20 mln. JAV dolerių pagalbą, skirtą kovai su liepsnomis Amazonijoje, tik su sąlyga, kad Prancūzijos lyderis „atsiims įžeidimus“ jo atžvilgiu.

Po kelių valandų jau atrodė, kad J. Bolsonaro atsisako savo reikalavimo: jo atstovas žurnalistams pareiškė, kad Brazilija priims užsienio pagalbą su sąlyga, kad pati galės kontroliuoti gautus pinigus.

„Tik atšaukus tai, ką jis pasakė,.. mes galėsime vėl kalbėtis“, – J. Bolsonaro sakė žurnalistams trečiadienį po susitikimo su Čilės prezidentu Sebastianu Pinera.

„Vokietija, o ypač Prancūzija, perka mūsų suverenitetą, – pareiškė Brazilijos vadovas. – Atrodo, kad mūsų kaina yra 20 milijonų. Brazilija nekainuoja 20 milijonų ar 20 trilijonų – mums tai tas pats.“

J. Bolsonaro pareiškė, kad Brazilija priims dvišalę pagalbą kovai su gaisrais, sukeldamas abejonių, ar jo šalis priims G-7 pasiūlymą.

E. Macronas ir J. Bolsonaro ne kartą buvo susikibę pastarąją savaitę. Prancūzijos lyderis apkaltino J. Bolsonaro nesilaikant įsipareigojimų dėl klimato kaitos ir pagrasino užblokuoti didelio masto naująją Europos Sąjungos ir Lotynų Amerikos šalių prekybos sutartį, nebent Brazilijos lyderis imtųsi rimtų priemonių greitai nykstantiems miškams nuo kirtimo ir kasybos apsaugoti.

Pirmadienį E. Macronas pasmerkė „nepaprastai nemandagią“ Brazilijos prezidento pastabą apie jo žmoną Brigitte (Brižit), brazilui pritarus viename socialiniame tinkle pasirodžiusiam komentarui, kad E. Macrono žmona nėra tokia patraukli kaip Brazilijos pirmoji ponia.

J. Bolsonaro atsikirto apkaltindamas E. Macroną elgiantis su Brazilija kaip su „kolonija arba niekieno žeme“.

Remiantis paviešintais oficialiais duomenimis, per pirmadienį ir antradienį prasidėjo 1 044 nauji miškų gaisrai. Iš viso šiais metais jų užregistruota 83 329 – didžiausias skaičius nuo 2013-ųjų – nors juos gesina kariniai orlaiviai ir kariuomenė.

Daugiau nei pusė šių gaisrų siaučia didžiuliame Amazonės baseine.

Brazilijos viceprezidentas Hamiltonas Mourao taip pat pirmą kartą įsikišo į augantį diplomatinį ginčą dėl miškų gaisrų.

Konservatyvių pažiūrų laikraštyje „Estado de S. Paulo“ paskelbtame straipsnyje jis pasmerkė „tarptautinę kampaniją“ prieš Braziliją ir pareiškė, kad miškai priklauso Brazilijai.