„Nusprendėme, kad neskelbsime taikos vizijos (ar jos dalių) iki Izraelio rinkimų“, – parašė J. Greenblattas socialiniame tinkle „Twitter“.

Amerikiečių iniciatyvos ekonominė dalis buvo pristatyta birželį, kai JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas ir žentas Jaredas Kushneris per Bahreine surengtą konferenciją paskelbė apie numatomas 50 mlrd. JAV dolerių (43,9 mlrd. eurų) investicijas Artimuosiuose Rytuose.

Tačiau „šimtmečio galimybėje“, kaip planą praminė pats J. Kushneris, kol kas nenumatyta, kaip spręsti pagrindinius klausimus, tokius kaip palestiniečių reikalavimai įkurti nepriklausomą valstybę.

Palestiniečių vadovybė jau atmetė amerikiečių planą, nurodydama, kad D. Trumpo veiksmai pademonstravo jį esant akivaizdžiai šališką Izraelio naudai.

D. Trumpas 2017 metų gruodį priėmė sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, pažeisdamas dešimtmečius gyvavusį konsensusą, kad dėl šio miesto statuso turi būti sprendžiama platesnio Artimųjų Rytų taikos proceso kontekste.

Be to, JAV prezidentas nutraukė šimtų milijonų dolerių paramą palestiniečiams ir uždarė faktinę jų ambasadą Vašingtone.

Izraelio parlamentas birželį pritarė įstatymo projektui dėl Kneseto paleidimo, tad šalyje rugsėjo 17 dieną bus rengiami pirmalaikiai rinkimai. Toks precedento neturintis žingsnis buvo žengtas po to, kai valdžioje likti norinčiam premjerui Benjaminui Netanyahu nepavyko suformuoti valdančiosios koalicijos.