Naujienų agentūros „RIA Novosti“ reporteris Kyrylas Vyšynskis buvo laikomas suimtas 15 mėnesių. Sprendimas jį paleisti už užstatą buvo priimtas Maskvai ir Kijevui tariantis dėl galimo apsikeitimo kaliniais.

Praeitą mėnesį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiūlė iškeisti K. Vyšynskį į ukrainietį kino režisierių Olehą Sencovą, atliekantį laisvės atėmimo bausmę vienoje Rusijos Arkties kolonijoje.

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) praeitais metais surengė reidą „RIA Novosti“ biure Kijeve ir pareiškė, kad agentūra ir jos žurnalistais buvo „naudojamasi kaip įrankiais hibridiniame kare prieš Ukrainą“.

Ukrainos pilietis K. Vyšynskis, 2015 metais gavęs Rusijos pasą, buvo areštuotas prie savo namų Kijeve ir apkaltintas valstybės išdavyste. Už tokį nusikaltimą gali būti skirta iki 15 metų laisvės atėmimo.

SBU apkaltino žurnalistą 2014 metais lankiusis Kryme ir užsiėmus „ardomąja“ informacine veikla, kuria siekta pateisinti Rusijos įvykdytą Ukrainai priklausančio Juodosios jūros pusiasalio aneksiją.

52 metų reporteris taip pat kaltinamas bendradarbiavęs su Rusijos remiamomis separatistų grupėmis Rytų Ukrainoje.

Karas Rytų Ukrainoje tarp Kijevo vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų nuo 2014 metų nusinešė apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.