„Prezidentas taip mano“, – sakė M. Pompeo, atsakydamas į klausimą, ar Rusija turėtų būti pakviesta grįžti į G-7.

„Prezidentas galvoja, kad turėtume tai padaryti. Dirbu prezidentui. Žinoma, dirbsime šia kryptimi“, – sakė valstybės sekretorius.

Anksčiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad galėtų pakviesti Rusiją svečio teisėmis dalyvauti kitame G-7 viršūnių susitikime, vyksiančiame Jungtinėse Valstijose. Tuo pat metu D. Trumpas neatmetė, kad Rusijos vadovas Vladimiras Putinas gali atmesti kvietimą.

Anot D. Trumpo, tiek Rusijai, tiek visam pasauliui būtų naudinga, jei Rusija vėl taptų visateise išsivysčiusių šalių klubo nare ir kad būtų atkurtas Didžiojo aštuoneti (G-8) formatas.

Reaguodamas į D. Trumpo iškeltą idėją Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad Rusijai bus galima suteikti galimybę sugrįžti į G-7 tik tada, kai bus išspręsta Ukrainos krizė. Visgi jis pridūrė, kad viršūnių susitikimo šeimininkė turi teisę pakviesti į jį svečių, įskaitant šiai grupei nepriklausančių valstybių lyderius.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel savo ruožtu pareiškė, jog pirmiausia turi būti užtikrintas vadinamųjų Minsko susitarimų įgyvendinimas.

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovas Borisas Johnsonas ir Kanados užsienio reikalų ministrė Chrystia Freeland pareiškė kol kas nematantys galimybių Rusijai sugrįžti į G-7.

Rusija prie galingųjų valstybių klubo prisijungė 1997-aisiais, tačiau po 2014 metais įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos buvo iš jo pašalinta.

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas taip pat kaltinamas stovįs už virtinės Kremliaus kritikų nužudymų Didžiojoje Britanijoje bei kitur Europoje, taip pat dėl bandymo paveikti 2016 metų JAV prezidento rinkimus, kuriuose D. Trumpas netikėtai iškovojo pergalę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)