Po JAV prezidento pareiškimų apie vokišką kilmę Vokietijos lyderė kilstelėjo antakius ir akivaizdžiai prukštelėjo.


Nors A. Merkel ir D. Trumpo niekada nesiejo šilti jausmai, šį savaitgalį Bjarice, Prancūzijoje vykusioje Didžiojo septyneto (G7) konferencijoje D. Trumpas apipylė savo kolegę vokietę pagyromis, praneša „Deutsche Welle“.

D. Trumpas pareiškė, kad A. Merkel – kuri jau nebevadovauja savo partijai ir planuoja pasitraukti iš politinio gyvenimo 2021 m., kai baigsis jos ketvirtoji kadencija – yra talentinga moteris, kuri anksčiau nei dauguma žmonių supranta, kas ir kaip.

Nors A. Merkel yra viešai pareiškusi, kad pasibaigus kadencijai – po daugiau nei 15 metų vadovavimo Vokietijos vyriausybei – ji nepasiliks politikoje, D. Trumpas išsakė prielaidą, kad kanclerė gali visus nustebinti ir dar ilgai likti politikoje.

Reporteriui paklausus A. Merkel, ar ši pakvietė D. Trumpą vizito į Vokietiją, Vokietijos kanclerė atsakė, kad yra jau jį kvietusi anksčiau.

Nors JAV prezidentas buvo trumpam užsukęs į Vokietiją, kai lankėsi Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikime, taip pat pakeliui iš vizito Irake, vis dėlto tai nebuvo oficialūs diplomatiniai vizitai į šią šalį, kuri yra didžiausia ekonominė galia Europoje.

Didžiojoje Britanijoje ir Prancūzijoje D. Trumpas lankėsi po du kartus.

D. Trumpas pridūrė: „Mes būtinai atvyksime... mums didelė garbė būti pakviestiems – tai yra tiesa – ir mes atvyksime. Galbūt greit.“

Tada jis pareiškė: „Vokietija yra mano kraujyje.“ A. Merkel po šių žodžių kilstelėjo antakius ir akivaizdžiai prunkštelėjo, sulaikydama juoką.

JAV prezidentas ir anksčiau yra gyręsis savo europietiška kilme, nors iki devintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio jis teigė, kad jo senelis atvyko iš Švedijos, o ne iš Vokietijos.

„The Telegraph“ spėja, galbūt tokiu būdu po Antrojo pasaulinio karo ir Holokausto jis norėjo nuslėpti savo šeimos sąsajas su Vokietija.

Tačiau vėliau jis nebeslėpė savo europietiškos kilmės, ir netgi yra pamelavęs, kad jo tėvas Fredas gimė „labai gražioje vietoje“ Vokietijoje, nors iš tikrųjų jis gimė Bronkse.

D. Trumpo protėviai kilo iš Kalstado kaimo Vakarų Vokietijoje. Jo senelis Friedrichas – vėliau pasivadinęs Fredericku – atvyko į JAV 1885 m. ir susikrovė turtus per Jukono aukso karštinę Aliaskoje. Jis praturtėjo įkūręs viešbučius, kurie veikė ir kaip viešnamiai.

Vėliau Friedrichas bandė sugrįžti į Vokietiją jau kaip turtingas žmogus, bet negavo leidimo gyventi šalyje, nes neatliko karinės tarnybos. Galiausiai jam teko grįžti į JAV ir jis įsikūrė Niujorke.

Reporteriai spaudė D. Trumpą pasakyti konkrečią vizito į Vokietiją datą, bei siūlė jam apsilankyti Vokietijoje prieš šios savaitės pabaigoje suplanuotą vizitą į Lenkiją. D. Trumpas atsakė, kad taip skubiai suplanuoti vizitą gali būti per sudėtinga.

D. Trumpo užuominos, kad jis greitai apsilankys Vokietijoje, tviteryje buvo sutiktos priešiškai – praėjus vos kelioms valandoms po transliacijos, tviteryje ėmė plisti saitažodis #TrumpNotWelcome („Trumpo niekas nelaukia“), praneša „Deutsche Welle“.

D. Trumpas nėra populiarus Vokietijoje. 2018 m. „Pew“ tyrimų centro atliktos apklausos duomenimis, laikotarpiu nuo 2016 iki 2018 m. pasitikėjimą jam jautė tik kas dešimtas Vokietijos gyventojas.