Liekant vis mažiau laiko ir B. Johnsonui reikalaujant, kad ES sutiktų reikšmingai pakeisti anksčiau sudarytą „Brexit“ susitarimą, didėja nuogąstavimai, kad Britanijai gali tekti išstoti be jokios sutarties ir kad tai sukeltų didelę sumaištį ekonomikose abipus Lamanšo sąsiaurio.

Keliomis dienomis B. Johnsonas ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas apsikeitė aštriais pareiškimas, kam tektų atsakomybė, jeigu JK spalio 31-ąją paliktų bloką be sutarties. Antradienį į šį ginčą įsitraukė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.

ES šalys ragino B. Johnsoną rasti veikiančių alternatyvų vadinamajai apsidraudžiamajai priemonei (backstop) dėl Airijos, kuri, anot premjero, privalo būti pakeista. Kalbėdamasis telefonu su Britanijos lyderius J.-C. Junckeris tvirtino, kad Bendrija negalėtų būti kaltinama, jeigu šios pastangos žlugs.

„Jis priminė, kad ES visiškai pasiruošusi scenarijui „be sutarties“, bet darys viską, ką gali, kad tokios padėties išvengtų“, – sakoma Europos Komisijos pranešime apie šį pokalbį.

„Scenarijus „be sutarties“ visuomet bus JK, o ne ES sprendimas“, - pabrėžė Komisija.

„Brexit“ partijos lyderis Nigelas Farage'as (Naidželas Faradžas) savo ruožtu antradienį paragino B. Johnsoną atsisakyti dabartinės išstojimo sutarties, parengtos ankstesnės premjerės Theresos May (Terezos Mei), ir palikti bloką be susitarimo.

B. Johnsonas tvirtina, kad Th. May su Briuseliu suderinta sutartis, triskart atmesta britų parlamento, yra neveiksni ir kad reikia atlikti pakeitimų, ypač susijusių su mechanizmu, turinčiu užtikrinti, jog po „Brexit“ siena tarp ES narės Airijos Respublikos ir Britanijos valdomos Šiaurės Airijos išliktų atvira.

Po praeitą savaitę Paryžiuje ir Berlyne vykusių derybų bei savaitgalį surengto Didžiojo septyneto (G-8) viršūnių susitikimo B. Johnsonas teigė, kad tikimybė sudaryti susitarimą su ES, kuriam jis galėtų pritarti, „truputėlį“ padidėjo.

Tuo metu J.-C. Junckerio biuras nurodė, kad Europos Komisijos vadovas „pakartojo norįs konstruktyviai dirbti su ministru pirmininku Johnsonu ir nagrinėti bet kokius konkrečius pasiūlymus, kuriuos jis gali pateikti – jeigu tik jie bus suderinami su išstojimo sutartimi“.

„Pirmininkas Junckeris pabrėžė, kad ES27 parama Airijai yra nesvyruojanti ir kad ES toliau bus labai dėmesinga Airijos interesams“, – sakoma pranešime.