Po karštų diskusijų Ženevoje vykusiame susitikime Tarptautinės prekybos nykstančių laukinių gyvūnų ir augalų rūšimis konvencijos (CITES) šalys pritarė siūlomam projektui, kai jį peržiūrėjusi Europos Sąjunga šiek tiek sušvelnino šį draudimą.

Šiam sprendimui griežtai priešinosi Zimbabvė, nesėkmingai pabandžiusi blokuoti šį balsavimą.

Už siūlomą projektą balsavo 87 šalys, 29 pasisakė prieš ir dar 25 balsuodamos susilaikė. Pataisai buvo pritarta, gavus reikiamą dviejų trečdalių daugumos pritarimą.

Galutiniam balsavimui pateiktas siūlymas nedaug skyrėsi nuo trečiadienį pasibaigsiančios 12 dienų konferencijos pradžioje siūlyto teksto, visiškai draudžiančio sugautų laukinių Afrikos dramblių perkėlimą į vadinamąsias nelaisvės vietas.

Šalys balsavo už tai, kad būtų suvaržyta prekyba laukiniais Afrikos drambliais, numatant jų perkėlimą tik į natūralias buveines, ir iš esmės būtų užkirstas kelias laukinių dramblių gaudymui, siekiant juos perkelti į zoologijos sodus ar kitas pramogoms skirtas pasaulio vietas.

Tačiau dėl ES padarytų pakeitimų atsirado viena išimtis. Dokumente sakoma, kad drambliai turi likti savo „natūraliame ir istoriniame paplitimo areale Afrikoje, išskyrus išimties atvejus, kai... manoma, kad perkėlimas ex-situ (už natūralios buveinės ribų) bus akivaizdžiai naudingas Afrikos dramblių išsaugojimui in-situ (vietoje)".

Dokumente taip pat numatoma tokio dramblių perkėlimo galimybė „nepaprastosios padėties“ atveju, tačiau toks sprendimas turi būti priimtas tik po konsultacijų su CITES Gyvūnų komitetu ir Tarptautinės gamtos apsaugos organizacijos (IUCN) dramblių ekspertais.

ES pateiktuose pakeitimuose taip pat numatyta, kad laukinėje gamtoje sugauti ir šiuo metu zoologijos soduose gyvenantys drambliai gali būti perkelti į kitas vietas už Afrikos ribų.

Nors Afrikos vakarinėje, centrinėje ir rytinėje dalyse gyvenantys drambliai jau seniai įtraukti į CITES saugomų rūšių sąrašus ir prekyba jais draudžiama, pietinėje Afrikos dalyje, kur dramblių populiacijos yra sveikesnės, tokia prekyba leidžiama.

Nuo 2012 metų Zimbabvė sugavo ir eksportavo į Kiniją daugiau nei 100 dramblių mažylių, skelbia gyvūnų apsaugos organizacija „Humane Society International“.