E. Macronas tiesiai nepasakė, ar nori panaikinti Europos Sąjungas Rusijai, įvestas dėl Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos, keliančios įtampą Rytų ir Vakarų santykiuose pastaruosius penkerius metus. Tačiau jis pareiškė, kad „mes nesuinteresuoti“ naujomis sankcijomis.

Po Prancūzijoje vykusio Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo nuskambėjusioje daug diplomatinių temų apėmusioje kalboje E. Macronas antradienį kalbėjo apie Prancūziją kaip tarpininkę, galinčią nutiesti tiltus tarp Rusijos ir jos priešininkių, tarp JAV ir Irano, tarp turtingų ir skurdžių valstybių.

„Rusijos atstūmimas nuo Europos yra didelė strateginė klaida“, – sakė E. Macronas. Pasak jo, Europos „silpnybės ir klaidos“ padėjo Rusijai sutvirtinti aljansą su Kinija ir atgaivinti savo įtaką Sirijoje, Libijoje ir Afrikoje.

„Mes nesuinteresuoti būti silpni ir kalti, užmiršti visus mūsų nesutarimus ir vėl apsikabinti“, bet „Europos žemynas niekada nebus stabilus, niekada nebus saugus, jeigu mes nenuraminsime ir neišgryninsime savo santykių su Rusija“, sakė E. Macronas.

Praėjusią savaitę E. Macronas susitikęs su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu sutarė duoti naują postūmį taikos deryboms Ukrainoje. Tačiau abiejų šalių lyderiams nepavyko sutarti kitais klausimais, įskaitant Siriją ir Rusijos opozicijos protestų malšinimą.

E. Macronas bando sugrąžinti Prancūzijos įtaką daugelyje sričių, nors ne visos jo pastangos yra sėkmingos.

Netikėtai pakvietęs Irano užsienio reikalų ministrą dalyvauti G-7 viršūnių susitikime Prancūzijos Bjarico kurorte E. Macronas antradienį sakė, kad jo rizikingas diplomatinis manevras padėjo sukurti „įmanomas sąlygas naudingam susitikimui“.

Prancūzijos prezidentas pripažino, kad jo pastangos sutaikyti Iraną ir JAV yra „gležnos“, bet jis vis tiek mato „galimą kelią“ į draugiškų santykių atkūrimą po dešimtmečius trukusio konflikto.

G-7 susitikime pirmadienį E. Macronas išreiškė viltį, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Irano prezidento Hassano Rouhani susitikimas galėtų įvykti artimiausiomis savaitėmis.

D. Trumpas sakė, kad tokio susitikimo galimybė yra „tikrai didelė“, tačiau antradienį H. Rouhani pareiškė, kad pirmiausia JAV prezidentas turi panaikinti Teheranui įvestas sankcijas.

Tuo metu Brazilija atmetė E. Macrono iniciatyva G-7 valstybių siūlomą pagalbą gesinant gaisrus Amazonijos atogrąžų miškuose. Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro apkaltino Prancūziją ir kitas turtingąsias šalis, esą jos elgiasi su Brazilija taip, lyg ji būtų „kolonija“.

E. Macronas tokią J. Bolsonaro interpretaciją pavadino „klaida“ ir patikino, kad regiono šalims skirti pinigai yra draugystės, o ne „agresijos“ ženklas.

Pasak jo, finansinė pagalba skirta ne Brazilijai, o devynioms Amazonijos regiono valstybėms.

Nors apie 60 proc. Amazonijos regiono yra Brazilijoje, didžiuliai miškų plotai taip pat užima dalį Bolivijos, Kolumbijos, Ekvadoro, Prancūzijos Gvianos, Gajanos, Peru, Surinamo ir Venesuelos.