Antradienį per tarptautinės parodos „MAKS-2019“ atidarymą Maskvos apylinkėse V. Putinas ir R. T. Erdoganas, lydimi Rusijos ir Turkijos gynybos ministrų, apžiūrėjo penktosios kartos naikintuvo „Su-57“ kabiną. Jie taip pat apžiūrėjo naikintuvą „Su-35“, sraigtasparnių valdymo ekranus ir orlaivį-amfibiją.

Pasveikindamas savo „gerą draugą“ R. T. Erdoganą apsilankius tarptautinėje parodoje, V. Putinas išgyrė „naujausios kartos Rusijos oro pajėgų technines ypatybes“, kurios, jo teigimu, „atvers naujas galimybes abipusiai naudingam bendradarbiavimui“, nurodoma Kremliaus stenogramoje.

Kai R. T. Erdoganas ekskursijos metu paklausė, ar „Su-57“ jau galima įsigyti, V. Putinas su šypsena atsakė: „Jums – galima“, pranešė naujienų tarnyba „Interfax“.

R. T. Erdogano vizitas įvyko po praėjusio mėnesio JAV sprendimo suspenduoti Turkijos galimybes nusipirkti ir padėti statyti karinį žvalgybos lėktuvą „F-35“, atsilyginant už nepaklusimą D. Trumpui ir Rusijos oro gynybos sistemos „S-400“ įsigijimą. JAV teigia, kad „S-400“ pirkimas nesuderinamas su Turkijos vaidmeniu NATO ir programoje „F-35“, nes tai gali padėti Rusijai rinkti informaciją apie pažangią naikintuvo technologiją.

Turkija planavo nusipirkti apie šimtą naikintuvų „F-35“ ir dabar turės ieškoti alternatyvų, jei JAV ir toliau laikysis draudimo. Po santykių krizės, kai 2015 m. Turkijos reaktyviniai lėktuvai netoli Sirijos sienos numušė Rusijos karinį lėktuvą, V. Putinas ir R. T. Erdoganas pastaraisiais metais vėl sustiprino ekonominius ir karinius ryšius, tuo tarpu kai santykiai tarp Turkijos ir jos NATO sąjungininkės dar labiau įsitempė.

Konfliktas Sirijoje

Abu lyderiai ruošiasi naujoms deryboms, siekdami išspręsti nesutarimus dėl Kremliaus remiamo Sirijos kariuomenės puolimo prieš sukilėlius šiaurės vakarų Idlibo regione, kuris galėtų paskatinti naują pabėgėlių bangą į Turkiją.

„Turkija – mūsų labai artima partnerė, ji mūsų sąjungininkė“, – pirmadienį pabrėžė V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, kalbėdamas apie Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos narę. Nors D. Peskovas atsisakė patikslinti, ar V. Putinas ir R. T. Erdoganas aptars naujų ginklų pirkimą, jis pažymėjo, kad „viskas iš tiesų vyks būtent ten“ – parodoje „MAKS“.

Turkija tvirtina, kad ji buvo priversta įsigyti rusišką oro gynybos sistemą, nes NATO sąjungininkės, įskaitant JAV, nesutiko patenkinti šalies gynybos poreikių Turkijos sąlygomis. JAV ne kartą siūlėsi parduoti Turkijai oro gynybos raketas „Patriot“ – tik nesidalydama technologijomis, kurios, pasak Turkijos vyriausybės, yra būtinos, norint išvystyti šalies gamybos pajėgumus.

Nors Turkija ir Rusija Sirijos kare remia priešingas puses, jos bendradarbiavo bandydamos nors laikinai sustabdyti kovas. Anksčiau šį mėnesį Sirijos kariškiai nutraukė paliaubas Idlibe, siekdami surengti puolimą prieš „al-Qaeda“ sąjungininką paskutiniuose išlikusiuose sukilėlių įtvirtinimuose. R. T. Erdoganas pastaruosius įvykius pavadino „labai rimta grėsme saugumui“.

R. T. Erdoganas tikisi rasti su V. Putinu bendrą kalbą prieš rugsėjo 16 d. susitikimą su Rusijos ir Irano lyderiais Ankaroje, kur bus aptariami būdai sulaikyti Sirijos kariuomenę. Rusija teigia, kad paliaubų Idlibe išsaugojimas priklauso nuo tūkstančių kovotojų pašalinimo.

Nepaisant pakartotinių Maskvos raginimų, Turkija iki šiol nepanaudojo savo jėgos prieš džihadistus, remdamasi turkų kariuomenės dislokacija Idlibe kaip atgrasančia priemone prieš plataus masto išpuolius, nutaikytus į sunitų musulmonų daugumos provinciją.