Tiesa, A. Lukašenkos ir J. Boltono susitikimas įvyks ne anksčiau nei ketvirtadienį, po to, kai D. Trumpo patarėjas baigs vizitą Ukrainoje. Tiksli susitikimo data ir formatas taip pat kol kas nėra patvirtinti, rašo „Reuters“.

J. Boltonas šiuo metu lankosi Kijeve. Tai yra pirmasis tokio aukšto rango Jungtinių Valstijų pareigūno vizitas šalyje po Ukrainos prezidento rinkimų, kuriuose triumfavo Volodymyras Zelenskis.

„Ambasadorius J. Boltonas atvyko, kad pabrėžtų JAV paramą Ukrainos suverenitetui, teritoriniam vientisumui ir šalies euroatlantinei krypčiai. Jis tikisi produktyvių susitikimų su Ukrainos pareigūnais“, – tviteryje rašė JAV ambasada Kijeve.

Anksčiau apie J. Boltono vizitą Baltarusijoje ir Ukrainoje pranešė žurnalas „Foreign Policy“, remdamasis neįvardytais šaltiniais.

Pastaraisiais metais Baltarusijos ir Vakarų santykiai atšilo dėl Minsko vaidmens reguliuojant situaciją Rytų Ukrainoje.

„Foreign Policy“ duomenimis, rugsėjį vizito į Baltarusiją ketina vykti ir JAV valstybės vicesekretorius Davidas Hale'as. Manoma, kad D. Hale'as vizito metu gali aptarti JAV ir Baltarusijos diplomatinių santykių plėtrą.

Lankosi Ukrainoje

„Pasiuntinio Boltono atvykimas liudija apie Jungtinių Valstijų reiškiamą paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui bei jos euroatlantiniam kursui. Jis tikisi vaisingų susitikimų su ukrainiečių pareigūnais“, – nurodoma JAV ambasados Ukrainoje svetainėje paskelbtoje žinutėje.

Tuo metu buvusi Ukrainos ekonomikos viceministrė Natalija Mykolska patikslino, kad J. Boltonas jau yra atvykęs į šalį.

„Svarbus vizitas, atsižvelgiant į [JAV prezidento] Donaldo Trumpo per G-7 (Didžiojo septyneto) viršūnių susitikimą padarytų pareiškimus apie Rusiją ir pasiruošimą prezidento Trumpo bei Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio susitikimui“, – tviteryje parašė ji.

Pats J. Boltonas anksčiau paskelbė planuojantis apsilankyti Kijeve.

„Prezidentas (D. Trumpas) dalyvavo vaisinguose susitikimuose per Bjarice vykusį G-7 forumą. Nekantraudamas laukiu artėjančių susitikimų su mūsų partneriais Kijeve“, – parašė jis tviteryje.

Naujienų agentūros „Interfax“ žiniomis, Baltųjų rūmų patarėjas viešės Ukrainoje iki ketvirtadienio.

Amerikiečių laikraštis „The Wall Street Journal“ remdamasis aukšto rango JAV pareigūnais pranešė, kad J. Boltonas mėgina sutrukdyti Kinijai įsigyti ukrainiečių aviacijos ir kosmoso technologijų bendrovę „Motor Sich“.

Pasak leidinio, Vašingtonas būgštauja, kad toks sandoris leistų Pekinus gauti svarbių gynybos technologijų, o faktas, kad J. Boltonas asmeniškai sprendžia šį klausimą esą liudija, jog sandoris JAV yra svarbus nacionalinio saugumo požiūriu.