„A. Amiri buvo nuteista kalėti 10 metų... ir jau atlieka jai skirtą bausmę. Teismas patvirtino nutartį“, – sakė atstovas Gholamhosseinas Esmaili. Jo žodžius citavo Irano teismų sistemos naujienas skelbiantis tinklalapis „Mizan Online“

„Atpažinome šį asmenį dėl jos kultūrinės infiltracijos į visuomenę per menus ir savo plačią veiklą“, – pridūrė G. Esmaili.

Gegužės 13 dieną „Mizan Online“ pranešė apie žemesnės instancijos teismo A. Amiri paskelbtą nuosprendį. Pranešime pabrėžiama, kad moteris „atvirai pripažino“ savo kaltę.

Gh. Esmaili teigimu, ji tuomet buvo atsakingą už kultūros „infiltracijos“ projektų rengimą ir vykdymą.

A. Amiri – tuo metu Londone gyvenusi Irano pilietė – buvo suimta 2018 metais, lankydamasi pas savo gimines Irane.

Šalies valdžia prieš daugiau nei dešimtmetį uždarė Britų tarybos padalinį. Anot Gh. Esmaili, tai buvo padaryta, nes organizacija užsiėmė „neteisėta veikla“.

Apeliacinio teismo nutartis paskelbta tvyrant įtampai tarp Irano ir JAV sąjungininkės Didžiosios Britanijos dėl neseniai įvykdytų tanklaivių užėmimų.

Prie britų užjūrio teritorijos Gibraltaro krantų liepos 4 dieną buvo užimtas iraniečių tanklaivis, kaip įtariama, gabenęs naftą Sirijai, pažeisdamas Europos Sąjungos sankcijas.

Tas laivas anksčiau šį mėnesį buvo paleistas, tačiau Irane tebėra sulaikytas su Jungtinės Karalystės vėliava plaukiojantis tanklaivis, kurį už „tarptautinių laivybos taisyklių“ pažeidimą liepos 19 dieną Persijos įlankoje užėmė iraniečių pajėgos.

Nuosprendis buvo paskelbtas tarp Irano ir Didžiosios Britanijos taip pat tvyrant įtampai dėl dvigubą pilietybę turinčios Nazanin Zaghari-Ratcliffe, areštuotos 2016 metais, kai rengėsi išvykti iš Teherano.

N. Zaghari-Ratcliffe, dirbusi „Thomson Reuters“ labdaros fonde, šiuo metu atlieka penkerių metų laisvės atėmimo bausmę, skirtą už tai, kad esą planavo nuversti Irano vyriausybę.