73 metų Gavinas Watsonas žuvo, jo vairuotam automobiliui įsirėžus į betono atramą, informavo policija.

Savo pareiškime pareigūnai neįvardijo verslininko, bet pažymėjo, kad žuvusysis „kaip įtariama, nesuvaldė savo transporto priemonės“ netoli Johanesburge įsikūrusio O. R. Tambo tarptautinio oro uosto.

Anksčiau kovos su aparteidu didvyriu laikyto G. Watsono vardas minimas per šiemet pradėtą tyrimą dėl įsišaknijusios korupcijos šalies vyriausybėje.

Teisinį tyrimą vykdantys pareigūnai įtaria, kad jo bendrovė, anksčiau žinoma kaip „Bosasa“, kas mėnesį papirkinėdavo buvusį prezidentą Jacobą Zumą ir kitus aukšto rango valstybės tarnautojus, o mainais įgydavo galimybę pasirašyti su vyriausybe pelningų sutarčių.

Buvęs „Bosasa“ vykdomasis direktorius Angelo Agrizzi šiemet sausį pareiškė tyrėjams, jog kartą G. Watsonas atvyko į J. Zumos namus ir „asmeniškai perdavė“ jam pinigų.

„Jis (G. Watsonas) sakė asmeniškai pristatė (pinigus) Jacobui Zumai, padėjęs krepšį šalia jo“, – teigė A. Agrizzi.

PAR teismai nagrinėja ištisą tinklą miglotų sutarčių su vyriausybės pareigūnais, turtingų indų verslininkų Guptų šeima ir valstybiniais subjektais per J. Zumos devynerių metų kadenciją.

G. Watsono bendrovė taip pat siejama su 500 tūkst. randų (29,5 tūkst. eurų) auka prezidento Cyrilo Ramaphosos 2017 metų rinkimų kampanijai, kai šis politikas siekė tapti valdančiojo Afrikos nacionalinio kongreso (ANC) vadovu.

Pasak vietos žiniasklaidos, G. Watsonas antradienį turėjo duoti tyrėjams parodymus apie mokėtus mokesčius.