Žurnalo „Foreign Policy“ tinklalapis pirmadienį citavo vieną aukšto rango administracijos pareigūną, sakiusį, kad J. Boltonas apsilankys Minske šią savaitę, bet tikslios datos nenurodė.

Pranešime pažymima, kad J. Boltonas taps aukščiausio rango amerikiečių pareigūnu, apsilankiusiu Baltarusijoje nuo šio šimtmečio pradžios.

Žurnalas atkreipė dėmesį, kad Maskva tai pat siekia stiprinti ryšius su Minsku. Spėliojama, kad politinė sąjunga su Baltarusija gali suteikti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui galimybę likti valdžioje nei šiuo metu leidžia šalies konstitucija. Pagal dabartinę tvarką V. Putinas turėtų pasitraukti iš prezidento posto 2024 metais.

“Boltonas gerai supranta, kad Putinas vykdo agresyvią politiką ir kad Putino agresyvi politika taip pat gali apimti tam tikrus planus dėl Baltarusijos“, – žurnalui sakė buvęs JAV ambasadorius Ukrainoje Johnas Herbstas.

„Šie veiksmai demonstruoja tolesnį atotrūkį tarp [JAV prezidento Donaldo] Trumpo akivaizdaus artumo Rusijai... ir jo administracijos griežtos pozicijos Maskvos atžvilgiu“, - rašo „Foreign Policy“.

Per praeitą savaitgalį Prancūzijoje vykusį Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą D. Trumpas sakė, kad V. Putiną reikėtų pakviesti į ateinančiais metais JAV vyksiantį turtingųjų šalių klubo lyderių susitikimą ir atkurti Didžiojo aštuoneto (G-8) formatą, nors kelios kitos šalys tokius planus kritikavo.

Rusija iš G-8 buvo pašalinta 2018 metais dėl Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

J. Boltonas savo ruožtu asmeniškai patvirtino, kad artimiausiu metu taip pat ketina apsilankyti Ukrainoje, bet konkrečios vizito datos nepaminėjo.

„Prezidentas dalyvavo vaisinguose susitikimuose per [Didžiojo septyneto] G-7 viršūnių susitikimą Bjarice [Prancūzijoje]. Nekantriai laukiu savo būsimų susitikimų su mūsų partneriais Kijeve“, – per „Twitter“ parašė J. Boltonas.

Jis taip pat išreiškė palaikymą Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui.

„Palaikome prezidento Zelenskio pastangas vykdyti reformas ir jo užmojį kurti stipresnę ir klestinčią Ukrainą“, – pažymėjo patarėjas.