„Ji yra geniali moteris ir supranta tiksliai, kur kas yra. Ji žino, anksčiau už daugelį žmonių“, – bendroje spaudos konferencijoje apie A. Merkel kalbėjo D. Trumpas.

Paklaustas, ar nerimauja dėl to, kad vienintelė moteris G7 viršūnių susitikime gali greitai palikti savo postą, JAV prezidentas patikino nenustebsiąs, jei A. Merkel pasiliktų aukščiausio lygio politikoje ilgiau nei tikimasi.

„Ji dar gali jus nustebinti“, – sakė D. Trumpas.

G7 kuluaruose vykusiame susitikime A. Merkel ir D. Trumpas, be kita ko, aptarė JAV ir ES prekybą, tarp Vašingtono ir Pekino kilusį prekybos karą bei Irano situaciją, rašo „Deutsche Welle“.

A. Merkel sakė besitikinti, kad ES pavyks kuo greičiau pasirašyti prekybos susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis.

D. Trumpas savo ruožtu tikino, kad susitikime buvo aptartas prekybos susitarimas su ES ir išreiškė viltį, jog Vašingtonui nereikės svarstyti muitų vokiškiems automobiliams. Vis dėlto, JAV prezidentas tikino, kad Europos prekybos praktikos yra nesąžiningos, o dėl jų esą JAV prarado itin daug pinigų.

A. Merkel patikino, kad ES ir JAV prekybos susitarimas atitinka abiejų pusių interesus.

„Mūsų interesas – aktyvesnė prekyba. Manau, kad galime rasti sprendimų. ES sistemoje veikianti Vokietija sunkiai dirba, kad tai pasiektų“, – sakė A. Merkel.

Vis intensyvesnis prekybos konfliktas tarp Pekino ir Vašingtono sukėlė nerimą Europoje, kad jis gali ir taip silpstančią pasaulio ekonomiką nustumti recesijos link.

Prieš pat susitikimą su A. Merkel, JAV prezidentas paskelbė, kad Vašingtono ir Pekino pareigūnai labai greitai atnaujins prekybos derybas.

A. Merkel sakė būsianti patenkinta, jei JAV ir Kinijai pavyks išspręsti nesutarimus, nes taikus prekybos karo užbaigimas atitinka ir Vokietijos interesus.

Vokietijos ir JAV lyderiai taip pat aptarė Irano klausimus. Pasak D. Trumpo, G7 viršūnių susitikime dalyvaujantys šalių lyderiai pasižymėjo „puikia vienybe“ Irano klausimus. Lyderiai, tvirtino D. Trumpas, „daugmaž“ pasiekė susitarimą.

JAV prezidento pareiškimas pasirodė praėjus dienai po to, kai Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas netikėtai apsilankė G7 viršūnių susitikime, pakviestas jis buvo Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono.

Prancūzija taip bando nuraminti ilgamečius priešus JAV ir Iraną ir sugrąžinti juos prie derybų stalo po to, kai D. Trumpas patraukė JAV iš 2015-ųjų Irano branduolinės programos susitarimo ir vėl įvedė sankcijas Teheranui. Šis JAV prezidento žingsnis sukėlė įtampą tarp Europos ir Jungtinių Valstijų.

A. Merkel tvirtino, kad jos ir D. Trumpo pokalbis buvo produktyvus, tačiau, sakė Vokietijos kanclerė, iki Irano situacijos sprendimo dar laukia ilgas kelias.