„Jei būčiau žinojęs, kad dalyvavimas susitikime, ar apsilankymas pas kurį nors žmogų padėtų mano šalies raidai ir išspręstų tautos problemų, nepraleisčiau tokios progos“, – pažymėjo H. Rouhani, sakydamas kalbą per televiziją.

Jis pabrėžė, kad „turime derėtis, turime rasti sprendinį ir turime išspręsti problemą“.

Anot prezidento, šiitiškos respublikos pareigūnai vėliau pirmadienį aptars Irano užsienio reikalų ministro Mohammado Javado Zarifo sekmadienį įvykusį vizitą į Prancūzijos Bjarico kurortą, kur vyksta G-7 viršūnių susitikimas.

Tokius komentarus H. Rouhani išsakė, jo vyriausybei sulaukus kritikos dėl M. J. Zarifo susitikimų forumo kuluaruose.

Iraniečių ministrą pakvietė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, vadovaujantis pastangoms sumažinti įtampą tarp Teherano ir jo pagrindinio priešo Vašingtono.

Irano ekonomiką paralyžiuoja skaudžios JAV sankcijos, įvestos po to, kai amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas pernai pasitraukė iš istorinio 2015 metais sudaryto branduolinio susitarimo tarp šiitiškos respublikos ir galingųjų pasaulio valstybių.

Ultrakonservatyvusis laikraštis „Kayhan“ pirmadienį griežtai sukritikavo M. J. Zarifo vizitą savo straipsnyje, kuriame pavadino jo kelionę „netinkama“.

„Silpnumas ir neviltis“

Leidinio redakcijos nuomone, faktas, kad diplomatijos vadovas lankėsi Prancūzijoje antrą kartą per kelias dienas siunčia „silpnumo ir nevilties signalą“.

„Šių netinkamų priemonių imamasi fantazuojant apie atvirumą, bet jos tikrai nieko nelems, nebent papildomą įžūlumą ir spaudimą“, – nurodė laikraštis.

Tuo metu reformas palaikantis dienraštis „Etemad“ pavadino M. J. Zarifo viešnagę „labiausiai vilčių [Iranui] teikiančiu momentu“ per 15 mėnesių – nuo JAV pasitraukimo iš branduolinio susitarimo.

„Atsižvelgiant į Macrono pastaruosius du mėnesius dėtas pastangas, galima tikėtis, kad Trumpo atsakas į Macrono mintis buvo pagrindinė Zarifo... kelionės į Bjaricą priežastis“, – pažymėjo leidinys.

Įtampa tarp Irano ir JAV pastarosiomis savaitėmis atrodė galinti tapti nevaldoma, kai buvo užpulta laivų, numušta bepiločių lėktuvų ir sulaikyta tanklaivių.

H. Rouhani pareiškė, kad jo vyriausybė pasirengusi naudotis „abiem rankomis“ – jėgos ir diplomatijos.

„Jie gali kur nors užimti mūsų laivą... Mes tiek derėsimės... tiek galime sulaikyti jų laivą dėl teisinių priežasčių“, – sakė jis, turėdamas omeny prie Gibraltaro krantų užimtą ir vėliau paleistą iraniečių naftos tanklaivį ir su Didžiosios Britanijos vėliava plaukiojantį laivą, tebesantį sulaikytą Persijos įlankoje Irano pajėgų.

„Galime dirbti abiem rankomis... jėgos ranka ir diplomatijos ranka“, – nurodė iraniečių prezidentas.

„Turime pasitelkti tiek savo jėgą, savo kariuomenę ir savo saugumo galią, tiek savo ekonominę, kultūrinę ir politinę jėgą. Turime derėtis. Turime rasti sprendinių. Privalome išspręsti problemas“, – kalbėjo jis.

„Net jei sėkmės tikimybė yra... 10 procentų, turime dėti pastangas ir judėti į priekį. Neturime prarasti galimybių“, – pridūrė H. Rouhani .