„Manau, dar per anksti susitikti“, – sakė D. Trumpas žurnalistams G-7 viršūnių susitikimo kuluaruose.

Jis teigė žinojęs, kad Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas ketina atvykti į Prancūzijos Bjarico kurortą, kur vyksta susitikimas.

Apie M. J. Zarifo atvykimą iš anksto nebuvo skelbta, ir tai buvo rizikingas Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono bandymas sumažinti įtampą tarp Teherano ir Vašingtono.

„Žinojau viską, ką jis (E. Macronas) darė ir pritariau viskam, ką jis darė“, – sakė D. Trumpas ir pridūrė, kad prancūzų lyderis paprašė jo sutikimo, kad M. J. Zarifas atvyktų.

Vašingtonas pernai vienašališkai pasitraukė iš 2015 metais pasirašyto vadinamojo Bendrojo išsamių veiksmų plano (JCPOA), apribojančio Teherano branduolinę programą, ir sugrąžino Iranui skaudžias sankcijas. Praėjus metams Iranas atsakė sustabdydamas kai kuriuos savo branduolinius įsipareigojimus pagal JCPOA.

E. Macronas ir M. J. Zarifas buvo susitikę G-7 viršūnių susitikimo išvakarėse Paryžiuje, ir prancūzų lyderis siekia sugrąžinti Teheraną ir Vašingtoną prie derybų stalo.

D. Trumpas savo ruožtu pabrėžė, kad Vašingtonas suinteresuotas tik pažaboti Irano branduolines ambicijas.

„Nesiekiame [Irano] režimo pasikeitimo, – tvirtino JAV lyderis. – Norime labai paprasto dalyko – kad [jis] neturėtų branduolinio ginklo.“