Ši žinia buvo paskelbta likus dienai iki Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo, per kurį Teherano branduolinė programa turėtų tapti opiu klausimu.

„Tvirtai remiame branduolinį susitarimą, – kalbėjo pareigūnas, pageidavęs likti anonimas. – Nemanau, kad pamatysite kokių nors pokyčių, kalbant apie britų vyriausybės poziciją.“

Per Bjarice vykstantį G-7 forumą B. Johnsonas turėtų pasitarti su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, pernai išvedusiu savo šalį iš šio istorinio pakto.

D. Trumpas ir B. Johnsonas simpatizuoja vienas kitam, o pernai prisaikdintas britų lyderis dažnai pabrėžia, kad svarbu palaikyti glaudžius ryšius su Jungtinėmis Valstijomis, Britanijai ruošiantis išstoti iš Europos Sąjungos.

Vis tik minėtas britų pareigūnas pažymėjo, kad vadinamasis Bendrasis išsamių veiksmų planas (JCPOA) yra svarbi priemonė, norint užtikrinti, kad Iranas niekada nepasigamintų branduolinių ginklų. Teheranas tikina, kad jo branduolinė programa yra taikaus pobūdžio.

„Svarbu, kad [sutartis] ir toliau būtų vykdoma“, – pareiškė pareigūnas.

„Kalbant apie šį klausimą, daugelis spėlioja, kad po susitikimo su amerikiečių prezidentu mūsų pozicija pakis. Tačiau mūsų pozicija dėl Irano yra gerai žinoma“, – patikino jis.

Jei JAV prezidentas išsakys kitokių minčių, „mielai jas aptartume“, nurodė pareigūnas. Jis pridūrė, kad branduolinis susitarimas šiuo metu yra „geriausias būdas“ neleisti Iranui įgyti branduolinių ginklų.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, nuo šeštadienio pirmininkausiantis tris dienas truksiančiam G-7 viršūnių susitikimui, penktadienį ruošiasi susitikti Paryžiuje su Irano užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu.

E. Macronas trečiadienį pripažino, kad tarp G-7 narių esama „rimtų nesutarimų“ dėl Irano, bet pažadėjo „pamėginti pateikti tam tikrų pasiūlymų“ per derybas su M. J. Zarifu.