Kitą dieną po to, kai B. Johnsonas Berlyne susitiko su Vokietijos kanclere Angela Merkel, Didžiosios Britanijos premjeras Paryžiuje su E. Macronu aptarė, kaip išspręsti aklavietėje atsidūrusį „Brexit“ klausimą, dėl kurio gresia Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš Europos Sąjungos spalio 31 dieną be pereinamojo laikotarpio užtikrinimo.

A. Merkel teigė, kad būtų įmanoma atrasti tinkamą sprendimą per artimiausias 30 dienų, jei B. Johnsonas galėtų pateikti tikroviškų idėjų. Tai paskatino Jungtinės Karalystės premjerą pagirti kanclerę už jos „pasiryžimo veikti nusiteikimą“.

Tačiau E. Macrono komentarai optimizmą sutramdė.

„Pasakysiu labai aiškiai: per artimiausias 30 dienų mes nesukursime naujo pasitraukimo susitarimo, kuris labai skirtųsi nuo dabartinio. Privalome gerbti tai, dėl ko buvo susiderėta“, – stovėdamas šalia B. Johnsono, žurnalistams sakė E. Macronas.

B. Johnsonas pabrėžė norįs, kad būtų pasiektas susitarimas dėl jo šalies išstojimo iš ES.

„Aš norėčiau susitarimo“, – pareiškė B. Johnsonas ketvirtadienį Paryžiuje bendroje spaudos konferencijoje su Prancūzijos prezidentu E. Macronu. Jis esą yra „labai padrąsintas“ susitikimo su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir galvoja, kad geras susitarimas yra įmanomas.

Prancūzijos prezidentas E. Macronas tuo tarpu dar kartą atmetė naujas derybas dėl išstojimo sutarties.

Jis pažymėjo, kad vadinamoji apsidraudžiamoji priemonė (backstop) „Brexit“ sutartyje nėra tik techninis dalykas.

Jis esą užtikrins stabilumą Airijos saloje.

E. Macronas pridūrė, kad ES nenori britų išstojimo be sutarties, tačiau turi tam ruoštis.

B. Johnsonas reikalauja, kad iš sutarties būtų išbraukta backstop garantija dėl atviros sienos tarp ES narės Airijos ir Didžiajai Britanijai priklausančios Šiaurės Airijos. Tačiau ES su tuo nesutinka.

A. Merkel: 30 dienų laikotarpis „Brexit“ deryboms nėra griežtas terminas

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį patikslino, kad jos pareiškimas, jog ginčas dėl „Brexti“ turi būti išspręstas per 30 dienų, neturėtų būti interpretuojamas kaip griežtas terminas.

Per vizitą Nyderlanduose A. Merkel žurnalistams paaiškino, kad „geriau būtų sakyti, kad tai galima būtų pasiekti iki spalio 31 dienos“.

„Taigi, esmė ne 30 dienų – [šis pareiškimas] tebuvo alegorija faktui, kad tai galima padaryti per trumpą paiką“, – pridūrė kanclerė.

Per trečiadienį vykusias derybas su Jungtinės Karalystės premjeru B. Johnsonu išsakytas A. Merkel pareiškimas, kad nesutarimai dėl Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos turėtų būti išspręsti per 30 dienų kai kurių komentatorių buvo perteiktas kaip griežtas terminas šios šalies lyderiui.

B. Johnsonas siekia, kad JK išstotų iš Bendrijos iki spalio 31 dienos – pasiekus sprendinį dėl daugiausiai ginčų keliančio Airijos sienos klausimo arba be jo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)