D. Trumpas teigė, kad į Daniją nevyks dėl to, kad šalies vyriausybė nurodė, jog Grenlandija yra neparduodama, taip sužlugdydama JAV prezidento planus įsigyti teritoriją. Vis dėlto M. Frederiksen patikino, kad Danijos ryšiai su JAV išlieka stiprūs.

Savaitgalį Baltųjų rūmų nacionalinės ekonomikos tarybos vadovas Lawrence'as Cadlow patvirtino, kad JAV prezidentas išties išreiškė šalies norą įsigyti Danijos Karalystei priklausančią Grenlandiją.

Jo žodžiais, Jungtinės Valstijos Grenlandiją laiko strategiškai svarbia taip pat ir dėl vertingų mineralinių išteklių gausos.

Pirmadienį Danijos premjerė pareiškė, kad D. Trumpo išsakytas noras yra absurdiškas, nes Grenlandija negali būti parduota. Vėliau JAV prezidentas pareiškė atsisakantis vykti vizitui į Daniją dėl nesutarimo Grenlandijos klausimu.

„Esu supykusi ir nustebusi, kad JAV prezidentas atšaukė valstybinį vizitą“, – sakė M. Frederiksen žurnalistams.

M. Frederiksen teigė, kad yra labai nustebinta, jog dėl šio incidento D. Trumpas atšaukė vizitą.

„Danijos ir JAV santykiai nėra ištikti krizės, JAV yra vienos iš artimiausių Danijos sąjungininkių“, – teigė premjerė.

Danijos karališkųjų rūmų atstovė trečiadienį pareiškė, kad karališkąją šeimą „nustebino“ D. Trumpo sprendimas atšaukti kitą mėnesį turėjusį vykti vizitą į šią šalį.

Pasak premjerės, kvietimas JAV lyderiui apsilankyti šioje Skandinavijos šalyje „lieka galioti“.

Lene Balleby naujienų agentūrai AP sakė, kad karališkoji šeima, oficialiai pakvietusi D. Trumpą apsilankyti Danijoje rugsėjo 2–3 dienomis, daugiau komentarų nepateikė.

Išvakarėse D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad atideda savo susitikimą su Danijos ministre pirmininke M. Frederiksen, nes ji nesusidomėjo jo pasiūlymu parduoti Grenlandiją Jungtinėms Valstijoms.

„Remdamasis premjerės Mette Frederiksen komentarais, kad ji nebūtų susidomėjusi aptarti Grenlandijos pirkimo, atidėsiu mūsų po dviejų savaičių planuotą susitikimą vėlesniam laikui“, – parašė D. Trumpas tviteryje.

„Premjerė, būdama tokia atvira, sutaupė daug lėšų ir pastangų tiek Jungtinėms Valstijoms, tiek Danijai. Dėkoju jai už tai ir nekantrauju persitarti dėl [susitikimo] kada nors ateityje!“ – tviteryje parašė D. Trumpas.

Baltųjų rūmų atstovas patvirtino, kad „vizitas į Daniją yra atšauktas“.

Danų premjerė pirmadienį pareiškė, kad D. Trumpo idėja nusipirkti iš Danijos Grenlandiją yra „absurdiška diskusija“, ir pakartojo, jog ši autonomiškoji Danijos teritorija, kurios didžiąją dalį dengia ledas, yra neparduodama.

Praėjusią savaitę JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, kad D. Trumpas yra išreiškęs susidomėjimą Grenlandija ir savo patarėjų klausęs, ar Jungtinėms Valstijoms būtų įmanoma ją įsigyti.

D. Trumpą, buvusį nekilnojamojo turto magnatą, domina ledynų dengiamos salos gamtiniai ištekliai ir geopolitinė svarba, rašė leidinys.