Jų humanitarinė padėtis, anot pagalbos organizacijų ir aktyvistų, yra dramatiška. Žmonės miega automobiliuose ar tiesiog laukuose.

Jungtinės Tautos kol kas nepateikė naujų duomenų apie pabėgėlių skaičių. Tačiau JT skubios pagalbos biuro „Ocha“ atstovas pareiškė, kad yra „nerimą keliančių pranešimų“ apie vis daugiau namus paliekančių asmenų.

Praėjusį mėnesį JT kalbėjo apie 400 000 išvarytųjų nuo balandžio.
Regionas apie Idlibo miestą Sirijos šiaurės vakaruose po daugiau kaip aštuonerių pilietinio karo metų yra paskutinioji didelė šalies teritorija, kontroliuojama vyriausybės priešininkų. Čia vyrauja „Al Qaeda“ artima grupuotė „Haiat Tahrir al-Sham“ (HTS).

Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado šalininkai balandį pradėjo puolimą. Sirijos vyriausybės ir jos sąjungininkės Maskvos naikintuvai rengia oro antskrydžius, per kuriuos vis žūva daug civilių.

Šios savaitės pradžioje vyriausybiniai daliniai iškovojo svarbią pergalę, kai sukilėliai pasitraukė iš strategiškai svarbaus Chan Šeichūno miesto.

Humanitarinių organizacijų duomenimis, žmonės iš Idlibo regiono pietinės dalies bėga į šiaurę. Iš viso sukilėlių teritorijoje gyvena 3 mln. žmonių. Apie pusė jų jau buvo išvyti iš kitų Sirijos teritorijų. Kaimyninė Turkija, baimindamasi naujo pabėgėlių srauto, uždarė savo sienas.