Branduolinis, kaip įtariama, incidentas, kilęs dėl naujojo „paskutiniojo teismo dienos“ ginklo, šį mėnesį pražudė Rusijos ginklų bandymo poligone dirbusius žmones. Tačiau tai gali būti tik nelaimių pradžia, Rusijai siekiant lenktyniauti ir išplėsti savo ginkluotės arsenalą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusiais metais paskelbė, kad jo šalis vysto galingus naujus ginklus, skirtus aplenkti Jungtinių Valstijų gynybines pajėgas. Vienas iš tokių vadinamųjų „paskutiniojo teismo dienos“ ginklų, kaip juos praminė ekspertai, yra sparnuotoji branduolinė raketa „9M730 Burevestnik“ – superginklas, kurį NATO vadina „SSC-X-9 Skyfall“.

Strateginė konkurencija tarp Jungtinių Valstijų ir Rusijos suintensyvėjo: JAV kariuomenė vis labiau susitelkia į grėsmes, kurias kelia konkurentės – kitos didžiosios galybės. Neseniai žlugus Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarčiai, tiek Jungtinės Valstijos, tiek Rusija vysto naujas nuo žemės paleidžiamas raketas. Sekmadienį JAV išbandė vidutinio nuotolio nuo žemės paleidžiamą sparnuotąją raketą. Tai buvo pirmasis toks bandymas nuo šį mėnesį pasibaigusio 1987-ųjų ginklų kontrolės susitarimo.

„Jungtinės Valstijos ir Rusija, panašu, juda į naujas ginklų varžybas. Taip vyksta arba dėl keistos nostalgijos, arba todėl, kad niekas negali sugalvoti kažko geresnio“, – neseniai „Foreign Policy“ straipsnyje rašė Jeffrey Lewisas, Middlebury tarptautinių studijų instituto Monterėjuje Jameso Martino ginklų neplatinimo studijų centro Rytų Azijos ginklų neplatinimo programos vadovas.

Teigiama, kad raketa „Skyfall“ yra „neįveikiama“ ir pasižymi „neribotu nuotoliu, nenuspėjama trajektorija ir gebėjimų apeiti užtvaras“. Raketa galėtų visa tai įgyvendinti, jei darytume prielaidą, kad ji iš tiesų veikia.

Vakarų ekspertai ir žvalgybos tarnybų pareigūnai yra įsitikinę, kad smarkus ir mirtinas sprogimas raketų bandymo poligone Nionoksoje kilo dėl dar vieno nepavykusio šios raketos bandymo, ir atkreipia dėmesį į šioje vietoje padidėjusį radiacijos lygį.

Rusijos kariuomenėje nelaimės nutinka dažnai. Daugybė Rusijos karių ir specialistų, kai kurie jų po mirties buvo pavadinti „nacionaliniais didvyriais“, pasiaukojo dėl Rusijos bandymų pasiekti pažangą.

Jeffrey Edmondsas, Rusijos ekspertas, buvęs Centrinės žvalgybos agentūros analitikas ir Jungtinių Valstijų Nacionalinės saugumo tarybos narys, „Insider“ sakė, kad problema, panašu, yra, jog Rusija norą rizikuoti dažnai derina su pasenusia karine infrastruktūra, paprasčiausiai negalinčia sušvelninti tokios rizikos ir sukuriančia pavojingą aplinką, kurioje nelaimės yra labai tikėtinos.

„Rusija išties bando iš senos infrastruktūros išspausti viską, nes mėgina neatsilikti ir pasiekti Jungtinių Valstijų lygį. Laivynas ir kariuomenė verčiami daryti tai, kas dažnai neatitinka saugumo supratimo ir jiems yra nesaugu, turint omenyje karinės technikos ir infrastruktūros amžių“, – aiškino J. Edmondsas.

J. Lewisas nešeniai rašė, kad šios naujosios ginklų varžybos sukelia rimtą naujų branduolinių nelaimių, panašių į tą, kuri nutiko Nionoksoje, tikimybę.

„Net jei Šaltasis karas ir nesibaigė plataus masto katastrofa, jis vis tiek nulėmė virtinę nedidelių katastrofų daugeliui žmonių, kuriems teko jas išgyventi“, – rašė J. Lewisas.

Po pastarosios nelaimės raketų bandymo poligone penkių savo darbuotojų netekusi Rusijos valstybinė branduolinė agentūra „Rosatom“ tiesiog pareiškė, kad tokio pobūdžio dalykai „nutinka išbandant naujas technologijas“. „Rosatom“ vadovas Aleksejus Lichačiovas aiškino, jog „geriausias būdas juos atminti bus tolesnis mūsų darbas kuriant naujus ginklus“.

„Deja, nelaimės nutinka“, – savo komentare apie tragediją pareiškė Kremlius.

Detalių apie sprogimą Nionoksoje skelbiama nedaug, mat Rusija, panašu, slepia tai, kas, daugelio manymu, buvo branduolinė avarija, paskatinusi radiacijos lygio šoktelėjimą netoliese esančiame Rusijos mieste.

„Rusija yra linkusi į branduolines katastrofas. Tačiau tokios nelaimės kelia pavojų ne tik rusams. Anksčiau ar vėliau jos ims kelti grėsmę visam pasauliui“, – praėjusią savaitę perspėjo buvęs Jungtinių Valstijų karinio koledžo Rusijos nacionalinio saugumo studijų profesorius.