Tuo metu JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasisiūlė tarpininkauti ieškant būdų sumažinti įtampą regione.

Pakistanas savo ruožtu pranešė, kad trys civiliai gyventojai žuvo nuo Indijos pajėgų ugnies, paleistos per vadinamąją Kontrolės liniją – de facto sieną ginčijamame Kašmyre.

Naujienų agentūra „Press Trust of India“, remdamasi pareigūnais, informavo, kad vienas indų karys žuvo ir dar keturi buvo sužeisti, kai Pakistano kariai antradienį apšaudė Indijos pajėgų priešakines pozicijas ir kaimus palei Kontrolės liniją Pūnčo rajone.

Branduolinių ginklų turinčios kaimynės Indija ir Pakistanas jau dukart kariavo dėl 1947 metais padalyto Kašmyro. Padėtį apsunkina tai, kad Kinija taip pat reiškia pretenzijas į dalį šio Himalajų regiono.

D. Trumpas, anksčiau užsiminęs apie norą atlikti tarpininko vaidmenį, sakė, kad ateinantį savaitgalį aptars padėtį Kašmyre su Indijos ministru pirmininku Narendra Modi. Abu lyderiai dalyvaus Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikime Prancūzijoje.

„Padėtis Kašmyre labai komplikuota. Ten esama hinduistų, esama ir musulmonų. Nepasakyčiau, kad jie gerai sutartų“, – sakė D. Trumpas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose.

„Padarysiu viską, ką galiu, kad man tarpininkaujant būtų rastas sprendimas“, – pridūrė jis.

Mažiausiai 4 tūkst. žmonių buvo sulaikyti Indijos administruojamoje Kašmyro dalyje nuo rugpjūčio pradžios, kai valdžia išjungė interneto bei telefono ryšį ir suvaržė judėjimo laisvę regione.

Prieš kelias dienas iš Kašmyro sugrįžęs JAV aukšto rango pareigūnas antradienį paragino Indiją nedelsiant paleisti sulaikytuosius ir grąžinti pagrindines pilietines laisves.

„Mums toliau didžiulį susirūpinimą kelia pranešimai apie sulaikymus ir regiono gyventojų teisių suvaržymus“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento pareigūnas.

„Raginame gerbti piliečių teises, laikytis teisinių procedūrų ir siekti įtraukus dialogo“, – sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Prancūzijos pareigūnai pranešė, kad prezidentas Emmanuelis Macronas iškels Kašmyro klausimą per Paryžiuje numatytas derybas su N. Modi, įvyksiančias prieš G-7 viršūnių susitikimą.