Laivo savininkė nevyriausybinė organizacija „Proactiva Open Arms“ perspėjo, kad padėtis „yra nebekontroliuojama“. Tuo metu Ispanija paskelbė, kad bandys dar kartą ieškoti išeities iš aklavietės, dėl kurios atsidūrė laivas, kurį Italija atsisakė įsileisti į savo uostus.

„Open Arms“ laivas jau daug dienų laukia leidimo įplaukti į Lampedūzos uostą. Įtampa didėja, nes prie Libijos krantų išgelbėti ir 19 dienų laive praleidę migrantai netenka kantrybės.

Antradienį mažiausiai 15 iš 98 laive esančių migrantų šoko į vandenį ir pradėjo plaukti link netoliese esančios Lampedūzos.

Pirmiausia per bortą iššoko vienas vyras, skelbia nevyriausybinė organizacija savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Gali būti kad, jam buvo leista išlipti (Lampedūzoje), bet oficialios informacijos neturime“, – naujienų agentūrai AFP sakė šios NVO atstovė.

„Padėtis yra nebekontroliuojama“, – sakoma pranešime.

Visi devyni migrantai – kai kurie nedėvėję gelbėjimosi liemenių – buvo ištraukti iš vandens ir yra „Italijos pakrančių apsaugos laive“, pranešė organizacijos atstovė.

Italijai ilgą laiką atsisakant leisti migrantams išsilaipinti jos uoste, Ispanija galiausiai pasiūlė savo pietinį Alchesiraso uostą. Tačiau NVO sako, kad uosto neįmanoma pasiekti dėl didelio atstumo ir įtampos laive.

Ispanijos vyriausybė tada leido plaukti į Maljorką Balearų salose. Nors Maljorka yra arčiau, tačiau nuo Lampedūzos ją skiria maždaug 1000 kilometrų.

Labdaros organizacija šį pasiūlymą pavadino „visiškai nesuprantamu“ ir toliau reikalauja, kad laivui būtų leista prisišvartuoti Lampedūzoje.

Vėliau antradienį Ispanijos vyriausybė paskelbė siunčianti savo karinių pajėgų laivą palydėti „Open Arms“ laivo.

Premjero Pedro Sanchezo biuro pranešime sakoma, kad karo laivas „Audaz“ antradienio popietę baigs pasiruošimus ir išplauks iš Ispanijos pietinio Rotos uosto.

Vyriausybė pridūrė, kad laivas prie Lampedūzos tikriausiai atplauks ne anksčiau kaip penktadienį.

Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles kritikavo Italijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų ministrą Matteo Salvini, neįsileidžiantį „Open Arms“ laivo į šalies uostą.

Pasak ministrės, M. Salvini „parodė, kad jam nerūpi žmonių gyvybės“.

Savo ruožtu M. Salvini tviteryje prašė, kad „būti ryžtingam yra vienintelis būdas neleisti Italijai vėl tapti Europos pabėgėlių stovykla“.