„Per pokalbį planuota aptarti šeštadienį prasidėsiančius G-7 susitikimus Prancūzijoje. Anot mano šaltinio, būtent E. Macronas pasiūlė pakviesti Rusiją į susitikimą ateinančiais metais, ir D. Trumpas sutiko“, – rašė K. Atwood.

Pasak žurnalistės šaltinio D. Trumpo administracijoje, manoma, kad Amerikos prezidentas klausimą dėl Rusijos vadovo Vladimiro Putino pakvietimo iškels per G-7 susitikimą.

Kiek anksčiau D. Trumpas yra sakęs, jog reikėtų atkurti Didžiojo aštuoneto (G-8) formatą, nes daugelis klausimų yra susiję su Rusija.

„Yra tikslingiau turėti ten Rusiją. Turėtų būti G-8 formatas, nes daugelis dalykų, apie kuriuos mes kalbame, susiję su Rusija“, – sakė D. Trumpas.

Rusija buvo pašalinta iš šio galingųjų valstybių klubo, iki tol veikusio G-8 formatu, dėl 2014 metais įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos.

Tačiau D. Trumpas sakė, kad Rusija buvo pašalinta, nes V. Putinas „pergudravo“ jo pirmtaką Baracką Obamą.

„Manau, kadangi V. Putinas jį pergudravo, B. Obama pamanė, jog negerai, kad Rusija ten yra. Taigi, jis norėjo, kad Rusija būtų išmesta“, – kalbėjo Amerikos lyderis.

„Iš tiesų manau, kad vėl galėtų būti G-8. Jei kas nors imtųsi tokios iniciatyvos, žiūrėčiau į tai labai palankiai“, – sakė jis.

Ateinančiais metais G-7 susitikimas turėtų vykti Jungtinėse Valstijose.

Didysis septynetas (G7) – įtakingiausių išvystytos ekonomikos šalių susivienijimas, kuriam priklauso JAV, Vokietija, Didžioji Britanija, Prancūzija, Japonija, Kanada ir Italija. Septyneto formato klubas egzistavo nuo 1976 iki 1997 metų. Prisijungus Rusijai, jis pradėtas vadinti Didžiuoju aštuonetu (G8). 2014 metų kovą dėl įvykių Ukrainoje Vakarų šalys nusprendė grįžti prie septyneto formato.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)