L. Piebiakas savo pareiškime tvirtina, kad nusprendė pasitraukti, atsižvelgdamas į vyriausybės interesus. Jis pridūrė ketinantis kreiptis į teismą dėl jį esą šmeižiančios naujienų portalo onet.pl publikacijos.

Anksčiau antradienį ministras pirmininkas Mateuszas Morawiecki pareiškė, jog tikisi teisingumo ministro Zbigniewo Ziobro paaiškinimų dėl naujienų portalo onet.pl paskelbtos informacijos, L. Piebiakas skatino vieną interneto vartotoją pamėginti diskredituoti apie 20 teisėjų, kritikavusių vyriausybę. Tarp šio puolimo aukų esą turėjo būti ir nepriklausomos teisėjų asociacijos „Iustitia“ vadovas.

Šis incidentas buvo dar vienas nepatogus įvykis konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybei, artėjant spalį vyksiantiems parlamento rinkimams. Anksčiau šį mėnesį Seimo maršalka Marekas Kuchcinskis atsistatydino, opozicijai apkaltinus politiką, kad jis vyriausybės lėktuvais naudojosi savo ir savo šeimos narių asmeninėms kelionėms.

Vis dėlto apklausos rodo, kad PiS išlieka populiariausia partija – visų pirma dėl savo dosnių išmokų vaikus auginančioms šeimos ir pensininkams politikos.

Kaip rašo onet.pl, L. Piebiakas, kuris pats yra teisėjas, pateikė vienai interneto vartotojai, įvardytai kaip Emilia, teisėjų asmeninių duomenų ir adresų, tokiu būdu pažeisdamas įstatymą. Varšuvos prokuratūra pranešė pradėjusi tyrimą dėl šio incidento.

Portalas paskelbė, kaip teigiama, viceministro ir internautės susirašinėjimą, iš kurio galima spręsti, kad L. Piebakas žadėjo užtikrinti Emilios teisinę neliečiamybę „už gerus darbus“. Tuo metu Emilia prašė padidinti jai atlygį – todėl galima spėti, kad ji tokia veikla užsiėmė jau anksčiau ir gaudavo už tai pinigų.

Moteris savo ruožtu siūlėsi platinti valdžios kritikus kompromituojančią informaciją valstybinei žiniasklaidai ir teisėjų sluoksniams.

Šie teisėjai reiškė nepasitenkinimą nuo 2015 metų dirbančia PiS vyriausybe dėl reformų, esą keliančių pavojų Lenkijos teismų nepriklausomumui ir įvedančių jų politinę kontrolę. Eurpos Sąjungos lyderiai dėl šios priežasties pradėjo drausminę procedūrą prieš Varšuvos vyriausybę dėl numanomo teisinės valstybės principų pažeidimo.

Opozicijos partijos taip pat reikalavo, kad atsistatydintų teisingumo ministras Z. Ziobro. Anot jų, onet.pl paskelbta informacija taip pat kompromituoja jį ir visą valdančiąją partiją.