Apsidraudžiamoji priemonė (backstop), kurios B. Johnsonas nori atsisakyti, yra garantija, kad Airijos saloje neatsiras fizinė siena, antradienį tviteryje rašė D. Tuskas.

„Tie, kurie atmeta apsidraudžiamąją priemonę ir nepasiūlo realios alternatyvos, yra už sieną. Nors to ir nepripažįsta“, – sakoma toliau D. Tusko žinutėje.

ES reikalauja apsidraudžiamosios priemonės, kad būtų išvengta pasienio kontrolės tarp Didžiajai Britanijai priklausančios Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos. Salos padalijimas fizine siena gali vėl įplieksti senus konfliktus buvusiame pilietinio karo regione.

B. Johnsonas laiške D. Tuskui pareikalavo atsisakyti apsidraudžiamosios priemonės ir miglotai užsiminė apie kitokius „įsipareigojimus“, tačiau jų nedetalizavo.

B. Johnsonas nori spalio 31-ąją išvesti šalį iš ES, esant reikalui – ir be sutarties.

B. Johnsonas šią savaitę per pirmą savo vizitą į užsienį aplankys Europos Sąjungos (ES) šalių sostines, kur sieks proveržio dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš bendrijos.

Dauningo gatvės biuras patvirtino, kad premjeras trečiadienį vyks į Berlyną susitikti su Vokietijos kanclere Angela Merkel, o ketvirtadienį Paryžiuje dalyvaus derybose su Prancūzijos prezidentu Emmanuelio Macronu.

Šis vizitas vyks augant nerimui, kad britai po dviejų su puse mėnesio gali pasitraukti iš ES be jokio susitarimo.

Minėti du susitikimai, taip pat šeštadienį prasidėsiantis Didžiojo septyneto (G7) susitikimas Prancūzijoje, sudarys pirmąjį B. Jonhsono vizitą užsienyje po to, kai jis praėjusį mėnesį premjero pozicijoje pakeitė Theresą May.

Ministras pirmininkas turėtų spausti partnerius ES pradėti naujas derybas dėl „Brexit“ sąlygų ir perspėti, kad Britanija bet kokiu atveju pasitrauks iš bendrijos spalio pabaigoje.

ES šalių lyderiai daug kartų atmetė derybų dėl jau sutartos ir T. May patvirtintos sutarties dėl „Brexit“ sąlygų tikimybę. Šią sutartį kelis kartus atmetė britų parlamentarai.

Savaitraštis „The Sunday Times“, remdamasis nutekėjusiu Vyriausybės dokumentu, sekmadienį pranešė, jog vadinamojo kietojo „Brexit“ atveju Didžioji Britanija gali susidurti su maisto, degalų ir vaistų deficitu ir chaosu šalies uostuose.

Airijos saloje greičiausiai atsiras vienokia ar kitokia griežtai saugoma siena, rašoma dokumente.

Dokumente pažymima, jog dėl tiekimo problemų gali sutrikti degalų skirstymas, o iki 85 proc. sunkvežimių, į žemyninę Europos dalį vykstančių per pagrindinius uostus, gali būti nepasirengę patikrai Prancūzijos muitinėje.

Taip pat sumažės šviežių maisto produktų pasiūla ir pakils jų kainos, rašo savaitraštis.

Dvišalių susitarimų, kurie leistų išspręsti šias problemas, šiuo metu nėra. Todėl prekių tiekimo iš ES į Didžiąją Britaniją sutrikimai gali tęstis iki trijų mėnesių.