„Pažiūrėkite į Norvegijos remiamą banginių žudymą“, – parašė J. Bolsonaro socialiniame tinkle „Twitter“.

Prie savo žinutės jis prisegė vaizdo įrašą ir nuotraukų iš dramatiškos banginių medžioklės, per kurią žinduolius įlankos sekliuose vandenyse skerdžia į krantą brendantys žmonės, ginkluoti lenktais peiliais. Banginio kraujas nudažo vandenį raudona spalva.

Vis tik ši medžiaga, esą nufilmuota gegužės 29 dieną Norvegijoje, vaizduoja „malimą“ (anlg. grind ) – bandomąją banginių medžioklę, praktikuojamą tik Farerų salose, Danijos teritorijoje Šiaurės Atlante.

Norvegija yra viena iš nedaugelio šalių, leidžiančių užsiimti komercine banginių žvejyba, bet tik medžiojant šiuo gyvūnus atskirai, iš laivo atviroje jūroje ir naudojant harpūnus su įtaisyta granata.

„Patvirtiname, kad vaizdo įrašas ir nuotraukos nėra padarytos Norvegijoje“, – naujienų agentūrai AFP elektroniniu paštu pranešė norvegų Žuvininkystės ministerija.

„Mes medžiojame banginius iš laivų atviroje jūroje“, – pridūrė ministerijos atstovai, teigdami, kad tokia praktika yra „tvari“.

Klaidinančią informaciją paskelbęs J. Bolsonaro buvo išjuoktas socialiniuose tinkluose.

„Ha ha, koks kvailas yra Brazilijos prezidentas! Tai nėra padaryta Norvegijoje! Mes taip nežudome banginių. Atlikite savo namų darbus, jei norite būti gerbiamas! Kaip pasakytų [JAV prezidentas Donaldas] Trumpas, tai – „melagingos naujienos“ – „Twitter“ parašė vienas vartotojas.

„Dezinformavimas yra nusikaltimas, pone prezidente“, – pridūrė kitas.

J. Bolsonaro kritikuoja Norvegiją nuo praėjusios savaitės, Oslui pranešus apie sprendimą pasekti Berlyno pavyzdžiu ir užblokuoti 30 mln. eurų subsidijas Brazilijai, kurią apkaltino nenoru kovoti su miškų naikinimu.

Norvegija buvo didžiausia miškus saugojančio Amazonės fondo finansuotoja, per pastaruosius 11 metų jam skyrusi beveik 830 mln. eurų.

Oslas tvirtina, kad vadovaujant J. Bolsonaro Brazilija „nebenori stabdyti miškų naikinimo“ ir kad ši Pietų Amerikos valstybė esą vienašališkai „pažeidė susitarimą“, pasirašytą su Amazonės fondu.

J. Bolsonaro nedelsdamas aštriai sureagavo į norvegų vyriausybės sprendimą.

„Ar ne Norvegija žudo banginius Šiaurės ašigalyje? Ar ne ji ten užsiima naftos žvalgymu? – ironiškai klausė J. Bolsonaro.

„Pasiimkite tuos pinigus ir eikite padėti [Vokietijos kanclerei] Angelai Merkel iš naujo apželdinti miškais Vokietiją“, – sakė jis.