„Niekas – nei ligoninės vadovai, nei Sveikatos ministerijos pareigūnai, nei vietos valdžios pareigūnai ar gubernatorius – neįspėjo ligoninės darbuotojų, kad pacientai buvo radioaktyvūs. Ligoninės darbuotojai turėjo įtarimų, bet niekas jiems nepasakė, kad reikėtų apsisaugoti“, – telefonu „The Moscow Times“ sakė vienas iš klinikos chirurgų.

Ši ligoninė – tai Archangelsko srities klinikinė ligoninė, tolimojoje Rusijos šiaurėje esantis valstybinis sveikatos priežiūros centras, o diena – ketvirtadienis, rugpjūčio 8-oji. Po sprogimo antrajame pagal dydį srities mieste Severodvinske radiacija maždaug pusvalandį buvo net 20 kartų didesnė už normą. Valstybinė Rusijos branduolinės energetikos agentūra „Rosatom“ pranešė, kad per nelaimę žuvo penki jos darbuotojai.

Oficiali reakcija iš pradžių pasižymėjo neigimu, kad radiacijos fonas apskritai buvo padidėjęs, o po incidento prabėgus keturioms dienoms paskelbtas pranešimas, jog netoli raketų bandymų poligono esantis Nionoksos kaimas bus evakuojamas. Vėliau pareigūnai paneigė kada nors nurodę kaimo gyventojams išvykti. Informacijos trūkumas paskatino sąmyšį tarp vietos gyventojų, kurie, kaip pranešama, Archangelsko srityje išpirko visą jodą – preparatą, vartojamą siekiant sumažinti radiacijos poveikį.

Jie nėra vieninteliai, palikti sąmyšyje ir reikalaujantys atsakymų. Keturi Archangelsko ligoninės gydytojai vyriškiai – du iš jų ligoninėje užima aukštas pareigas – ir vienas medicinos darbuotojas „The Moscow Times“ sakė, kad ligoninės personalas buvo šokiruotas ir įpykęs dėl to, kas vyko. Gydytojai sutiko kalbėtis su sąlyga, jog savo tapatybės neatskleis, pažymėdami, kad šiuo metu Rusijos saugumo tarnybų dėmesys sustiprėjęs.

Nors nė vienas iš gydytojų su įtartinais pacientais nedirbo, visi jie rugpjūčio 12 dieną dalyvavo ligoninėje vykusiame susitikime su Archangelsko srities sveikatos ministro pavaduotoju ir nuolat bendrauja su kolegomis, kurie gydė nukentėjusiuosius, sako medikai. Jie teigia, kad visų darbuotojų, kurie tiesiogiai dirbo su pacientais, rugpjūčio 9 dieną Federalinės saugumo tarnybos (FSB) agentai paprašė pasirašyti sutikimus dėl informacijos neatskleidimo, užkertančius jiems kelią pasakoti apie tai, kas nutiko.

„Jie nebuvo verčiami pasirašyti, bet kai trys FSB agentai atvyksta su sąrašu ir prašo esančių tame sąraše pasirašyti, mažai kas nesutiktų“, – aiškino vienas iš vyresniųjų gydytojų.

„The Moscow Times“ negalėjo pasikalbėti nė su vienu iš gydytojų, besirūpinusių trimis minėtais pacientais, taip pat nepavyko gauti sutikimo dėl informacijos neatskleidimo dokumento.

Tačiau įvykių versijos, kurias pateikė visi penki vyriškiai, yra identiškos. Jos taip pat sutampa su dar dviem anoniminiais pasakojimais, paskelbtais rugpjūčio 15 dieną: vienas jų – vietinės ligoninės gydytojos, paskelbtas vietos naujienų portale „Severnije novosti“, kitas pasirodė vietinėje „Telegram“ pokalbių grupėje.

Visuose pasakojimuose išreiškiama neviltis dėl valdžios atstovų, laikančių medicinos darbuotojus nežinioje ir neinformuojančių apie riziką, su kuria jie susiduria.

„Žodis „įsiutęs“ darbuotojų reakcijai apibūdinti yra per menkas. Tai valstybinė ligoninė. Mes nebuvome tam pasirengę. Galėjo būti paveikti kiti pacientai“, – sakė vienas iš su „The Moscow Times“ kalbėjusių gydytojų.

„Tačiau visi vis tiek profesionaliai atliko savo darbą“, – pridūrė gydytojas.

Visuose liudijimuose taip pat klausiama, kodėl apskritai radiacijos poveikį patyrę tarnautojai buvo nusiųsti į civilių gyventojų, o ne karinę ligoninę. Su „The Moscow Times“ kalbėję gydytojai sakė, kad jie ir jų kolegos buvo parengę detalų klausimų sąrašą, skirtą rugpjūčio 12 dieną apsilankiusiems Sveikatos ministerijos pareigūnams, siekdami išsklaidyti darbuotojų nerimą, tačiau nė į vieną klausimą nebuvo atsakyta aiškiai.

Sveikatos ministerija, FSB, Archangelsko gubernatoriaus tarnyba ir Archangelsko srities klinikinė ligoninė į prašymus pakomentuoti neatsakė.

Gydytojams vietoj atsakymų buvo pasiūlyta kelionė į Maskvą, kur jie galėtų išsitirti. Visi keturi gydytojai sakė, kad apie 60 jų kolegų, įskaitant keturis ar penkis medikus, atvežusius pacientus į ligoninę, pasiūlymą priėmė. Jų teigimu, pirmoji grupė išskrido į Maskvą praėjus kelioms valandoms po susitikimo su Sveikatos ministerijos atstovais.

Pasak trijų gydytojų, įskaitant abu vyresniuosius, vienam iš į Maskvą išskridusių gydytojų raumenų audinyje buvo aptikta cezio-137 – radioaktyvaus izotopo, kuris yra urano-235 branduolio dalijimosi šalutinis produktas.

Vienas iš šaltinių sakė, kad paveiktasis gydytojas jam tą pasakojo tiesiogiai, tačiau jo neinformavo apie rasto izotopo kiekį ar koncentraciją.

Paveiktasis gydytojas interviu duoti atsisakė.

„[Žmogus yra] emociškai sugniuždytas, nors šiuo metu atrodo, kad fiziškai jam viskas gerai“, – su „The Moscow Times“ kalbėjęs gydytojas pasakojo apie savo kolegą.

Gydytojai sakė, jog į Maskvą išskridus dviem grupėms likę skrydžiai buvo atšaukti. Jie taip pat pasakojo, kad sužinojus atsakymus radiacijos ekspertai buvo nuskraidinti į Archangelską atlikti tyrimų ten.

Jungtinės Karalystės miesto Lesterio universiteto radiacijos poveikio organizmui ekspertas Juris Dubrova telefonu sakė, kad ant į ligoninę atgabentų pacientų odos veikiausiai buvo didelės izotopo dozės. Pasak eksperto, pavojaus Archangelsko gydytojams lygis priklauso nuo to, kiek asmuo buvo paveiktas.

„Jeigu dozė nebuvo labai didelė, asmuo turėtų visiškai pasveikti per savaitę, jei valgo švarų maistą ir geria švarų vandenį“, – aiškino J. Dubrova.

Tačiau jis taip pat pabrėžė, kad dėl informacijos trūkumo gydytojai galėjo atsidurti pavojingoje situacijoje.

„Cezio-137 poveikio dažnai galima išvengti: tereikia labai gerai nuprausti pacientą. Tačiau gydytojai tapo pažeidžiami radiacijos, nes jiems niekas nepasakė, kas nutiko“, – pasakojo ekspertas.

Pasak gydytojų, trečiajame ligoninės aukšte esanti operacinė iki rugpjūčio 13 dienos buvo uždaryta. Jų teigimu, ligoninę apžiūrėjo Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba „Rospotrebnadzor“ ir Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Gydytojai taip pat pasakojo, kad „Rospotrebnadzor“ atstovai darbuotojams sakė, jog dabar ligoninė yra saugi.

Rugpjūčio 9 dieną, penktadienį, naujienų portalas „Baza“, pasižymintis artimais ryšiais su Rusijos saugumo tarnybomis, pranešė, kad per sprogimą sužeisti vyrai buvo nugabenti į ligoninę Maskvoje gydyti nuo spindulinės ligos. Portalas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti per Rusijos sostinę keliaujanti policijos ir greitosios pagalbos automobilių vilkstinė.

Pasak trijų gydytojų, du iš trijų Archangelsko srities klinikinėje ligoninėje gydytų pacientų netgi nepasiekė Maskvos – jie mirė pakeliui į oro uostą.

Gydytojai pasakojo, kad rugpjūčio 9 dieną ligoninėje apsilankę saugumo tarnybų pareigūnai sunaikino visą ligoninės įrašuose buvusią informaciją apie incidentą.

„Atrodo, tarsi toks įvykis apskritai neegzistuoja. Kai nėra dokumentų, darbuotojai net ir norėdami negali bandyti kažką paduoti į teismą“, – sakė vienas iš gydytojų.

Jis pridūrė, kad kai kurie į Maskvą vykę jo kolegos taip padarė mėgindami surinkti įrodymų, patvirtinančių, jog nelaimė apskritai įvyko.

„Kai visi mūsų kolegos sugrįš į Archangelską, susėsime ir aptarsime, ką mums daryti toliau“, – sakė kitas gydytojas, pažymėdamas, kad kol kas darbuotojai rimtai svarsto kreiptis į generalinį prokurorą.

„Visos taisyklės buvo sulaužytos. Kodėl tie pacientai buvo atgabenti į civilių, o ne karinę ligoninę? Kodėl ligoninės darbuotojams nebuvo nurodyta imtis reikalingų saugumo priemonių? Kodėl medikams buvo leista gabenti pacientus nevilkint tinkamos apsauginės aprangos?“ – klausė gydytojas.

Apnuodijo visą miestą?

Geriausi Maskvos gydytojai skubiai turėjo tikrinti sveikatą visiems kaimo, esančio arčiausiai gaisro ir sprogimo, kurio metu žuvo penki rusų tyrėjai, vietos.

Apie sveikatos patikrinimą, – kuris, pasak vietinių, neturi precedento, – pranešta po to, kai Nionoksos kaime (Archangelsko srityje) apsilankė vyrai karinėmis uniformomis ir užsirašė pavardes visų žmonių, buvusių kaime tuo metu, kai įvyko incidentas.

Spėliota, kad Rusija išbandė superginklą po branduolinio kuro nutekėjimo. Tačiau valdžios pareigūnai Maskvoje nepateikė išsamios informacijos apie incidentą, Kremlius pareiškė: „Incidentų pasitaiko.“

Po paslaptingo incidento artimiausiame Severodvinsko mieste padidėjo radiacijos lygis – pasak pranešimų, jis 16 kartų viršijo normą.

Vietos gyventoja regiono naujienų portalui „29.ru“ pasakojo, kad buvo pasiųsti kariškiai išsiaiškinti, kurie iš 500 gyventojų buvo Nionoksoje tuo metu, kai įvyko sprogimas.

„Atvyko pasiuntiniai karinėmis uniformomis. Jie užsirašė pavardes visų, buvusių čia rugpjūčio 8 d. Mums pasakė, kad juos apžiūrės iš Maskvos atvykę gydytojai“, – pasakojo ji.

Kitas šaltinis patvirtino – jiems sakė, kad į Nionoksą, kuri yra už 1 300 km į šiaurę nuo Maskvos, atskraidins gydytojų.
„Sakė, kad gydytoja – iš Maskvos“, – pasakojo vietos gyventojas.

Gyventojų teigimu, anksčiau tokių sveikatos patikrinimų nėra buvę, nors kaimas yra arti ginklų bandymo vietos. Jei informacija pasitvirtins, medicininė apžiūra bus įrodymas, kad baiminamasi galimų sprogimo padarinių.

Sprogimo metu sužeistus žmones atgabeno į vieną Maskvos ligoninę, kurioje gydoma nuo radiacijos poveikio. Medikus, kurie pirmi apžiūrėjo aukas, irgi atgabeno į šią ligoninę.

Neaišku, kiek žmonių buvo kaime tuo metu, kai įvyko sprogimas.
Praėjus kelioms dienoms po sprogimo buvo paskelbta apie Nionoksos gyventojų evakavimą, bet staiga jį atšaukė.

Praėjusį ketvirtadienį Norvegija pranešė, kad po sprogimo Rusijos laivyno poligone ir branduolinės raketos bandymo pasienio su Rusija regione užfiksavo nedidelį kiekį radioaktyvaus jodo – jo mėginys paimtas Svanhovde rugpjūčio 9–13 d.

JAV branduolinės energetikos ekspertai dėl paslaptingo sprogimo kaltina branduoliniu kuru varomą sparnuotąją raketą.

Rusijos Gynybos ministerija, kurios pranešimą citavo valstybiniai žiniasklaidos šaltiniai, pranešė, kad sprogo skystojo kuro raketos variklis.

Penkių žuvusių Rusijos atominės energetikos bendrovės „Rosatom“ inžinierių laidotuvėse dalyvavo tūkstančiai žmonių.

Slaptoje karinio laivyno bandymų zonoje Baltojoje jūroje du vyrus sprogimas nubloškė į jūrą. Visgi vėliau jų kūnus surado ir visiems penkiems žuvusiems surengė laidotuves uždarame Sarovo miestelyje, kuriame vyksta slapti branduoliniai bandymai ir į kurį neįleidžiami užsieniečiai.

Yra versija, kad incidentas įvyko, kai mokslininkai dirbo su prezidento Vladimiro Putino viešai išgirtos raketos „Burevestnik“, pravardžiuojamos skraidančiu Černobyliu (buvo teigiama, kad ši raketa neturi analogų pasaulyje, o jos eksperimentinis branduolinis variklis leidžia jai skrieti neribotą laiką), branduoliniu varikiu.

Vienas iš žuvusių – 50 m. Jevgenijus Korotajevas buvo gabus elektronikos inžinierius, populiarus didžėjus. Jo antra žmona vos prieš kelis mėnesius pagimdė dvynius.

J. Korotajevas, kaip ir kiti žuvusieji, dirbo įslaptintame Eksperimentinės fizikos institute Sarovo miestelyje, esančiame už beveik 400 km į rytus nuo Maskvos, kuris tarybiniais laikais vadinosi Arzamas-16.