„Taip jau yra buvę. Tai neblogai. Mes pasiuntėme notą, ir šveicarai atsakė, kad tai buvo svetingumo aktas“, – žurnalistams lėktuve sakė tuo pačiu lėktuvu skridęs Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Lėktuvas Il-96 anksčiau pirmadienį skrido į Prancūzijos pietinį Marselio miestą, kur turi įvykti Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Prancūzijos vadovo Emannuelio Macrono vizitas.

Šiam specialiajam vyriausybiniam lėktuvui skrendant virš Šveicarijos, prie jo priartėjo du šveicarų naikintuvai ir lydėjo lainerį apie penkias minutes.

Kariniai lėktuvai, ant kurių aiškiai matėsi Šveicarijos emblema, nuskrido, kai rusų lėktuvas paliko šalies oro erdvė.

Šiuo lėktuvu skrido Rusijos žurnalistai, taip pat kai kurie vyriausybinės delegacijos nariai, lydėsiantys V. Putiną per jo viešnagę Prancūzijoje, įskaitant D. Peskovą ir prezidento padėjėją Jurijų Ušakovą.

Pats V. Putinas į Prancūziją atskris kitu lėktuvu.

Panašus incidentas buvo įvykęs 2016 metų lapkritį, kai šveicarų naikintuvai lydėjo Rusijos vyriausybinį lėktuvą, skraidinusį vyriausybės delegacijos narius ir Kremliaus akredituotus žurnalistus į Peru vykusį viršūnių susitikimą. V. Putinas tąsyk ragino laikyti šią palydą „garbės eskortu“.

Praeitais metais Šveicarijos naikintuvai taip pat lydėjo lėktuvą, skraidinusį iš Ženevos į Maskvą delegaciją, vadovaujamą Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą.