Savo postų neteko kovo mėnesį išrinkti rytinių Dijarbakyro, Mardino ir Vano provincijų merai, priklausantys Liaudies demokratinei partijai (HDP).

Anot ministerijos, šiuo metu nagrinėjami įtarimai, kad jie „skleidė propagandą“ ar priklausė vienai teroristinei organizacijai.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ne kartą tvirtino, kad HDP palaiko ryšius su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), nuo 1984-ųjų tęsiančia kruviną sukilimą Turkijos pietryčiuose.

Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad merų pareigas laikinai eis vyriausybės paskirti Dijarbakyro, Mardino ir Vano gubernatoriai.

Dijarbakyro meras Selcukas Mizrakli pareiškė prie savivaldybės susirinkusiems reporteriams, jog žengiant tokį žingsnį „nepaisoma tautos valios“.

„Šlykštus perversmas“

S. Mizrakli ir Vano merei Bediai Ozdokce iškeltos bylos susijusios su šių politikų ankstesniu darbu parlamente.

VRM išplatintame pareiškime merai kaltinami savo veiksmais ir elgesiu rėmus PKK užuot „tenkinant piliečių poreikius“.

HDP neigia turinti sąsajų su PKK, bet siekia tarpininkauti potencialioms taikos deryboms tarp sukilėlių ir vyriausybės.

Šiuo metu yra sulaikyti šimtai HDP narių ir maždaug 40 šiai politinei jėgai priklausančių merų.

Buvęs partijos vadovas Selahattinas Demirtasas kalinamas nuo 2016 metų lapkričio, nors jam iškeltą bylą kritikuoja Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT).

Vyriausybė persekioja opozicijos veikėjus nuo 2016 metų liepos, kai šalyje buvo pamėginta nuversti prezidentą.

Nors tas nepavykęs perversmas nėra tiesiogiai susijęs su kurdų sukilimu, per susidorojimo kampaniją postų neteko 95 iš 102 prokurdiškų merų, kuriuos pakeitė Ankaros paskirti valdininkai.

Komentuodamas vyriausybės sprendimą nuo pareigų nušalinti merus, įstatymų leidėjas iš HDP Garo Paylanas pirmadienį paragino visas partijas ir visuomenę pasmerkti šį „šlykštų perversmą“.

„Jei dabar tylėsime, tai pasikartos Ankaroje, Stambule“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“, atkreipdamas dėmesį į faktą, kad valdančioji partija šiemet prarado dviejų didžiausių Turkijos miestų kontrolę.

Šimtai sulaikytųjų

Turkijos policija pirmadienį taip pat surengė reidus 29 provincijose, įskaitant Dijarbakyrą, Mardiną ir Vaną. VRM duomenimis, iš viso buvo sulaikyti 418 asmenų, kaip įtariama, palaikusių ryšius su PKK.

Kaip iš Dijarbakyro pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas, policininkai apsupo kordonu vietos savivaldybės pastatą ir pradėjo tikrinti atvykstančių darbuotojų daiktus.

Nušalinti merai per kovo mėnesį vykusius rinkimus užtikrintai iškovojo savo mandatus. S. Mizrakli surinko 63 proc. balsų Dijarbakyre, Ahmetas Turkas – 56 proc. Mardine, o B. O. Ertan – 54 proc. Vane.

HDP savo ruožtu išplatino pareiškimą, kuriame pavadino Ankaros sprendimą „akivaizdžiai priešišku žingsniu“ kurdų atžvilgiu, ir paragino „visas demokratines jėgas“ pademonstruoti solidarumą.

Kritikos vyriausybei pažėrė ir naujasis Stambulo meras Ekremas Imamoglu, priklausantis pagrindiniam opozicijos judėjimui – sekuliariai Respublikos liaudies partijai (CHP).

E. Imamoglu šiemet teko dalyvauti prieštaringai vertinamuose pakartotiniuose rinkimuose, nes iš jo buvo atimta pergalė, valdantiesiems užginčijus balsavimo rezultatus.

„Tautos valios nepaisymas yra nepriimtinas dalykas“, – parašė jis per „Twitter“.