Leiboristų vadovas žada pranešti, kad Didžioji Britanija yra apimta „Brexit“ krizės, o jis savo ruožtu stengsis daryti viską, kas reikalinga, kad užkirstų kelią pasitraukimui iš ES be susitarimo.

Tokią kalbą J. Corbynas žada sakyti po to, kai buvo nutekintas vyriausybės perspėjimas dėl maisto ir medikamentų „Brexit“ be susitarimo atveju trūkumo. Apie tai, kad vadinamojo kietojo „Brexito“ atveju Didžioji Britanija gali susidurti su maisto, degalų ir vaistų deficitu ir chaosu šalies uostuose, savaitgalį pranešė savaitraštis „The Sunday Times“.

Šešėlinis kancleris Johnas McDonnellas taip pat sakė BBC, kad J. Corbynas artimiausiu metu susitiks su kitais Didžiosios Britanijos politiniais vadovais ir aptars taktikas, kurios leistų išvengti pasitraukimo be susitarimo.

Michaelis Gove‘as, kuris yra atsakingas už pasiruošimą „Brexit“ be susitarimo, teigė, kad nutekintas vyriausybės pranešimas yra senas ir „Brexit“ planavimas nuo to laiko, kai Borisas Johnsonas tapo premjeru, jau esą gerokai pažengė į priekį. Taip pat M. Gove‘as sakė, kad pranešimas apibrėžė tik „blogiausią scenarijų“. Tačiau buvęs valstybės tarnybos vadovas Robertas Walteris Kerslake'as sakė, kad dokumentas „atskleidžia pavojaus, su kuriuo Didžioji Britanija bus priversta susidurti, mastą“.

Dauningo gatvės šaltiniai BBC reporteriams nurodė, kad vyriausybės tyrimo dokumentą „The Sunday Times“ redakcijai nutekino įpykęs buvęs ministras, norėdamas daryti įtaką ir paskatinti diskusijas su ES vadovais.

Nors premjero Boriso Johnsono vyriausybė atmetė variantą visuotinius rinkimus surengti iki „Brexit“ termino – spalio 31 dienos, vis dėlto, J. Corbynas planuoja laimėti balsavimą parlamente ir vyriausybei pareikšti nepasitikėjimą, kuriuo būtų pradėtas specialus 14 dienų periodas, o jam praėjus turėtų būti sušaukti visuotiniai rinkimai. Tokiu būdu, tikimasi, pavyks išvengti išstojimo be susitarimo.

Kad užkirstų kelią visuotiniams rinkimams po nepasitikėjimo pareiškimo, dabartinė vyriausybė arba alternatyvi per 14 dienų periodą suformuota vyriausybė turėtų įtikinti parlamentarus balsuoti ir vėl pareikšti pasitikėjimą vyriausybe.

Per dvi savaites J. Corbynas siekia tapti laikinu premjeru, atidėti „Brexit“ ir surengti pirmalaikius rinkimus. Tam, kad įgyvendintų šį planą, jis susitinka su kitais vadovais ir siekia palaikymo.