„Dalyvaujame labai gerose diskusijose su Talibanu. Dalyvaujame labai gerose diskusijose su Afganistano vyriausybe“, – sakė JAV prezidentas Naujajame Džersyje.

Tačiau nors D. Trumpas sakė, kad JAV „kontroliuoja“ situaciją, savaitgalį Kabule nugriaudėjęs sprogimas rodo, kad Afganistaną ir toliau krečia smurtas ir kad net ir pasiekus susitarimą kiltų didelių iššūkių.

Katare nuo praeitų metų vedamos talibų ir JAV pareigūnų derybos skatina viltis, kad bus pasiektas susitarimas, leisiantis Vašingtonui po beveik dviejų dešimtmečių išvesti savo pajėgas iš Afganistano mainais į Talibano įsipareigojimus nebeleisti šioje šalyje veikti kovotojų stovykloms, kuriose būtų rengiami teroristai, rengiantys atakas užsienyje.

Numatoma, kad į susitarimą bus įtrauktas įpareigojimas Talibanui surengti derybas su JAV remiama Afganistano vyriausybe, bet kovotojai neturės įsipareigoti nutraukti kovinių veiksmų prieš Kabulo vyriausybės pajėgas.

„Tikrai sumažinome [karių skaičių] iki, regis, 13 tūkst., ir sumažinsime jį dar šiek tiek, o tada spręsime, ar liksime toliau, ar ne“, – pareiškė D. Trumpas.

„Viską labai gerai kontroliuojame su nedidelėmis pajėgomis. Tikriausiai galime jas dar labiau sumažinti, o tada spręsime, – sakė prezidentas. – Tai priklausys nuo Talibano, tai priklausys nuo Afganistano vyriausybės.“

Afganistano vyriausybė derybose Dohoje nedalyvauja, nes Talibanas jų nepripažįsta ir laiko JAV marionetėmis.

JAV ir Talibano susitarimas savaime neužbaigtų Afganistano karo, nes talibams dar reikėtų susitarti su Vašingtono remiama Afganistano vyriausybe.

Sprogdinimas atkreipia dėmesį į iššūkius

D. Trumpas sekmadienį pakartojo, kad Jungtinių Valstijų žvalgyba liktų Afganistane, net ir kariams pasitraukus, kad būtų užkirstas kelias galimoms karinėms grėsmėms.

„Manau, labai svarbu tęsti ten žvalgybą visais atvejais, nes tai yra tam tikras lizdas mums smogti“, – teigė jis.

D. Trumpas nuo pat savo prezidentavimo pradžios sakė norintis išvesti JAV karius iš Afganistano, kur Vašingtonas jau išleido per 1 trln. dolerių.

Kabule vykusiame vestuvių pokylyje šeštadienio vakarą savižudžio surengtas išpuolis pareikalavo mažiausiai 63 žmonių gyvybių, ir šis sprogdinimas atkreipia dėmesį į iššūkius, su kuriais susiduria Afganistano saugumo pajėgos.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmęs džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) paskelbė pareiškimą, kuriame nurodė, jog vienas judėjimo kovotojų susisprogdino „dideliame sambūryje“ Afganistano sostinėje, o kiti susprogdino užminuotą automobilį, kai į įvykio vietą atvyko saugumo pajėgų pareigūnai.

Policija ir kariuomenė tvirtina, kad užkerta kelią daugeliui išpuolių, tačiau kovotojai nuolat surengia kruvinų atakų šalyje.

Ir nors D. Trumpas kalba apie pažangą derybose, Afganistane mažai kas pasikeitė.

Jungtinės Tautos skelbia, kad pernai karas Afganistane pareikalavo mažiausiai 3 804 civilių gyvybių, iš jų 927 vaikų.

JT humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA) nurodė, kad per pirmuosius septynis šių metų mėnesius daugiau kaip 217 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus dėl Afganistane vykstančio karo, todėl visoje šalyje smarkiai išaugo humanitarinės pagalbos poreikis.