Pasak laikraščio, D. Trumpas klausė savo patarėjų, ar įmanoma būtų JAV įsigyti šią Danijai priklausančią teritoriją, kurios didžioji dalis yra padengta ledu. JAV vadovas taip pat domėjosi Grenlandijos gamtos ištekliais ir geopolitine svarba.

Laikraštis, remdamasis asmenų, turinčių žinių šiuo klausimu, pasakojimais, pranešė, kad JAV vadovas ne kartą reiškė susidomėjimą pirkti Grenlandiją.

Grenlandija yra savivaldis Danijos regionas, turintis beveik 57 000 gyventojų.

Naujiena, kad D. Trumpas buvo sugalvojęs įsigyti nemažą Danijos Karalystės dalį, ketvirtadienį vakare sukėlė šurmulį „Twitter“, informuoja theguardian.com. „Ekspertai“ nekilnojamojo turto portale Zillow.com bergždžiai stengėsi rasti, kiek kainuotų 2 166 000 kvadratinių kilometrų teritorija, kiti šmaikščiai skaičiavo Grenlandijos vertę sūdytomis silkėmis.

Nepaisant lengvabūdiškos reakcijos, šis sumanymas nėra tik fantazijos vaisius. 1946 m. Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Harry Trumanas norėjo nusipirkti Grenlandiją iš Danijos už 100 mln. JAV dolerių, tačiau jo pasiūlymas buvo griežtai atmestas.

1917 m. JAV pasisekė labiau – supervalstybė įsigijo Danijos Vakarų Indija pavadintas salas ir pervadino jas JAV Mergelių Salomis.

JAV kariuomenė Grenlandijoje, šiaurės vakarinėje salos dalyje, turi didelę aviacijos bazę, kurioje gyvena 600 žmonių. Bazė yra svarbi šalies visuotinės radarų sistemos dalis.

D. Trumpas pirmojo oficialaus vizito į Danijos Karalystę vyks kitą savaitę. Tiesa, Grenlandijos klausimas greičiausiai nebus įtrauktas į darbotvarkę. JAV prezidentas didžiausios salos pasaulyje įsigijimo klausimą iškėlė praėjusiais metais pietų metu. Jis sakė girdėjęs, kad finansuoti savivaldos teisę turinčią teritoriją Danijai yra našta.

Pasvarstęs, kad JAV galėtų nusipirkti salą, D. Trumpas paklausė kitų svečių: „Ką apie tai manote?“

Nei Baltieji rūmai, nei Danijos ambasada Vašingtone nepakomentavo šių pranešimų.