Džihadistų grupuotė „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS), kuriai vadovauja buvęs „al Qaeda“ padalinys Sirijoje, nuo sausio kontroliuoja beveik visą Idlibo provinciją, taip pat kai kuriuos kaimyninių Chamos, Alepo ir Latakijos provincijų rajonus.

Regione taip pat veikia dar kelios sukilėlių grupuotės.

Per mūšius Idlibo pietuose ir Latakijos kaimo vietovėse antradienį žuvo 29 provyriausybinių pajėgų nariai ir 30 džihadistų bei juos palaikančių sukilėlių, pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Anot organizacijos, tą pačią dieną per antskrydžius Idlibo pietuose, įskaitant Chan Šeichūno miestą, žuvo šeši civiliai.

Regione daugelį dienų vyksta įnirtingi režimo pajėgų ir jį nuversti siekiančių kovotojų susirėmimai.

Sekmadienį vyriausybės pajėgos užėmė Chabito miestą Idlibo pietuose – tai buvo pirmasis svarbus jų laimėjimas provincijoje nuo tada, kai prieš daugiau nei tris mėnesius džhadistų kontroliuojamame anklave suintensyvėjo kovos.

Pernai rugsėjį Rusijos ir Turkijos sudarytas susitarimas dėl buferinės zonos turėtų apsaugoti šį regioną nuo didelio masto vyriausybės puolimo, bet pastaruosius tris mėnesius jį vis intensyviau bombardavo režimas ir jo sąjungininkė Maskva.

SOHR duomenimis, per šį bombardavimą žuvo 816 civilių.

Kaip skelbia Jungtinės Tautos, dėl šio smurto protrūkio namus teko palikti 400 tūkst. žmonių,

2011 metais brutaliomis represijomis prieš antivyriausybinių protestų dalyvius prasidėjęs pilietinis karas Sirijoje jau nusinešė daugiau kaip 370 tūkst. gyvybių, milijonus žmonių privertė palikti savo namus.