Buvęs mudžahidų vadas G.Hekmatyaras pabėgo į Iraną 1996 metais, Talibanui užėmus Afganistano sostinę Kabulą. Teheranas daug metų rėmė prieš talibų režimą kovojusius mudžahidus, tačiau pastarosiomis savaitėmis padaugėjo raginimų Iranui išsiųsti iš šalies G.Hekmatyarą, kuris išreiškė panieką Jungtinių tautų (JT) remiamai pereinamajai Afganistano vyriausybei.

"Hekmatyaras yra dalis tamsios ir žiaurios Afganistano praeities, - per vizitą Teherane sakė Afganistano URM atstovas spaudai Omaras Samadas. - Žmonės jo neremia. Ar jam sugrįžti - turi spręsti tik Iranas ir jis pats, tačiau jei Hekmatyaras pasirodys Afganistane, jis bus suimtas ir teisiamas kaip karo nusikaltėlis".

Afganistano laikinosios vyriausybės vadovas Hamidas Karzai šiuo metu su trijų dienų vizitu lankosi Irane. Abi šalys pasižadėjo dirbti drauge, kad į karų nuniokotą Afganistaną grįžtų taika ir stabilumas.

Pakistano remiamas G.Hekmatyaras vadovavo vienai iš pagrindinių mudžahidų grupuočių, 9-ajame dešimtmetyje kovojusių prieš Sovietų Sąjungos kariuomenę, tačiau kilus nesutarimams su Pakistanu, 1996 metais Talibanui užėmus Kabulą, jis išvyko į Iraną.

O.Samadas sakė, kad Afganistano vyriausybė taip pat kreipėsi į Iraną, prašydama išduoti kitus šioje šalyje sulaikytus afganus, kurie, kaip įtariama, kovojo Talibano gretose.