Ketvirtadienį per sprogimą Archangelsko srityje esančiame raketų bandymų poligone žuvo penki Rusijos branduolinės agentūros mokslininkai. Vėliau agentūra patvirtino, kad jie dalyvavo naujų ginklų bandymuose. Dar daugiau nukentėjusiųjų buvo hospitalizuoti.

Rusijos federalinė hidrometeorologijos ir aplinkos stebėjimo tarnyba „Rosgidromet“ pranešė, kad jos spinduliuotės matavimo įranga Severodvinsko mieste, esančiame maždaug už 30 kilometrų nuo Nionoksos raketų bandymų poligono, užfiksavo, kad gama spinduliuotės fonas „nuo keturių iki šešiolikos“ kartų viršijo normą.

Pareigūnai žmonėms, gyvenantiems netoliese sprogimo vietos nurodė „apleisti teritoriją“. Tokių priemonių imtasi po to, kai incidentas dėl radiacijos nuotėkio sulaukė nemažai dėmesio.

„Gavome perspėjimą apie karinių pajėgų planuojamus veiksmus. Dėl šios priežasties Nionoksos kaimo gyventojams buvo nurodyta palikti teritoriją“, – „Interfax“ naujienų agentūrai sakė Severodvinsko pareigūnai. Oficiali versija teigia, kad šis pasitraukimas nesusijęs su sprogimu poligone, o bus atliktas dėl planuojamų kitų kariuomenės veiklų.

Severodvinskas

„Tai absoliutus melas, nėra jokios evakuacijos“, – pareiškė srities gubernatorius Igoris Orlovas.

Apie trumpalaikę Nionoksos kaimelio Archangelsko srityje gyventojų evakuaciją jau skelbė RBK. Vietos gyventoja žurnalistams patvirtino, kad žmonių paprašyta rugpjūčio 14 dieną nuo 5 iki 7 valandos ryto palikti namus. „Taip, rytoj reikia išvykti. Tik tai nesusiję su tuo, kas nutiko rugpjūčio 8 dieną. Tai įprasta evakuacija dėl raketinio bandymo, taip jau yra ne kartą buvę“, – teigia ji.

Anot I. Orlovo, poligone vyksta „planiniai dalykai“, tad kaimo gyventojams jis pasiūlė palikti namus.

„Mus pasiekė informacija, kad poligone vyks planuotas karinių pajėgų renginys. Dėl šios priežasties vietos gyventojų nuo rugpjūčio 14 dienos paprašyta išvykti“, – teigia jis.

Nionoksos gyventojai vietos žiniasklaidai sakė, kad iš namų turi išvykti rugpjūčio 14 dieną nuo 5 iki 7 valandos, ir patikino, kad viskas planuota.

„Pas mus tokie dalykai vyksta reguliariai, maždaug kartą per mėnesį mus išveža toliau nuo namų. Tiesa, anksčiau kai kuriuos visgi palikdavo. Bet dabar, po pastarųjų įvykių, manau, išveš visus“, – pasakoja vietos gyventojas.

„Washington Post“ rašo, kad į Nionoksą bus pasiųstas specialus gyventojams išvežti skirtas traukinys, teigia žurnalistai iš Rusijos šiaurinio Archangelsko regiono. Leidinio duomenimis, gyventojai bus evakuoti dviem valandoms.

Kaime, patenkančiame į karinio bandymų poligono perimetrą, remiantis pranešimais, gyvena apie 450 žmonių. Vienas gyventojas TV29.ru sakė, kad bent dalis gyventojų, užuot sėdę į traukinį, pasitrauks į miškus.

Viena Nionoksos gyventoja patvirtino, kad kaimo žmonės evakuojami jau ne pirmą kartą, greičiausiai dėl galimos netoliese vykdomų karinių bandymų ar karinės veiklos grėsmės.

Prieš kelerius metus, pasakoja liudininkas, ant kaimo namo stogo nukrito ir jį padegė deganti raketa. Remiantis vietos žiniasklaida, pirmadienį kariniai pareigūnai susitiko su kaimo žmonėmis ir suteikė jiems informacijos apie laikiną evakuaciją, skelbia „Washington Post“.

„Sakė, kad radiacijos fonas nepakitęs, ramino, kad nėra, ko nerimauti. Esą, tiek kaime, tiek kariniame miestelyje viskas gerai. Situaciją prižiūri ekspertai“, – patikino prisistatyti nepanoręs vietinis.

Archangelsko srities medikams, dirbusiems su per sprogimą nukentėjusiais asmenimis, pasiūlė pasitikrinti sveikatą. Tokią informaciją patvirtino regiono administracijos spaudos tarnyba.

Skelbiama, kad minėtieji asmenys, jeigu pageidauja, gali kreiptis dėl sveikatos tyrimo. Jis užtruktų dvi ar tris dienas, o išlaidas kompensuotų vietos valdžia.

Pasak „Rosgidrometo“, padidėjęs spinduliuotės lygis buvo užfiksuotas šešiose iš aštuonių Severodvinsko stočių, tačiau po pustrečios valandos daviklių rodmenys vėl buvo normos ribose.

Vienas iš daviklių rodė 1,78 mikrosivertų per valandą – gerokai daugiau už vietos vidutinį radiacinį foną, bet mažiau pavojingo lygio.

Rusijos valstybinė branduolinės energetikos agentūra „Rosatom“ nurodė, kad jos mokslininkai dalyvavo bandant raketą, turinčią radioaktyviųjų izotopų energijos šaltinių, kai sprogimo banga juos nubloškė nuo bandymų platformos į jūrą.

JAV ekspertai sieja šį incidentą su branduolinėmis sparnuotosiomis raketomis „9M730 Burevestnik“, pagal NATO klasifikaciją – „SSC-X-9 Skyfall“.

Vasarį V. Putinas tvirtino, kad šių raketų bandymai vyksta sėkmingai.

Praėjusią savaitę Severodvinsko valdžios pareigūnai paskelbė informaciją apie padidėjusį radiacinį foną, bet vėliau pranešimą panaikino. Vienas vietos pareigūnas patikino, kad radiacijos lygis neviršijo normos.

Pirmadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad „Jungtinės Valstijos daug sužinojo iš nepavykusios raketos sprogimo Rusijoje“ ir pridūrė, kad Vašingtonas turi „panašių, bet pažangesnių technologijų“.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį nepatvirtino, kad šis incidentas yra susijęs su raketos „Burevestnik“ projektu.

D. Peskovas pridūrė, kad Rusijos moksliniai tyrimai ir plėtra branduolinių raketų srityje „smarkiai lenkia kitų šalių pasiekimus ir yra gana unikalūs“.