Jungtinės Karalystės valda Gibraltaras liepos 4-ąją sulaikė supertanklaivį „Grace 1“, padedant Britanijos karališkiesiems jūrų pėstininkams, įtarus, kad šiuo laivu plukdoma nafta Sirijai, pažeidžiant Europos Sąjungos sankcijas.

Ketvirtadienį, kai pasibaigs šio Gibraltaro teismas turėtų priimti sprendimą dėl laivo likimo, pasibaigus jo arešto laikotarpiui.

Irano uostų valdybos viršininko pavaduotojas Jalilas Eslami, kurio žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra IRNA, sakė, kad Britanija pademonstravo esanti suinteresuota išspręsti šią problemą ir kad tarnybos apsikeitė dokumentais.

Iranas ir uostų organizacija deda pastangas, kad šis laivas būtų paleistas, – nurodė pareigūnas. – Tikiuosi, ši problema artimiausioje ateityje bus išspręsta ir kad laivas toliau galės plaukioti su Irano Islamo Respublikos vėliava.“

Gibraltaro ir JAV pareigūnai laikėsi nuomonės, kad tanklaivis plukdė naftos krovinį į Siriją, pažeisdamas atskiras ES ir Vašingtono sankcijas.

Iranas laivo sulaikymą vadino „piratavimu“ ir perspėjo, kad į šį žingsnį neliks neatsakyta.

Liepos 19-ąją Irano revoliucinė gvardija Hormūzo sąsiauryje sulaikė su Britanijos vėliava plaukiojantį tanklaivį „Stena Impero“ ir apkaltino jį pažeidus „tarptautinės jūrų laivybos taisykles“.