Toks sprendimas priimtas partijų frakcijų Senate vadovams pirmadienį nesusitarus dėl krizės sprendimo tvarkaraščio.

M. Salvini praėjusią savaitę pareiškė, kad koalicija tarp jo „Lygos“ partijos ir antisisteminio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) žlugo.

„Lyga“ ir jos dešiniojo sparno sąjungininkės „Forza Italia“ bei „Italijos broliai“ („Fratelli d'Italia“) norėjo, kad Senate jau trečiadienį būtų surengtas balsavimas dėl nepasitikėjimo premjeru Giuseppe Conte.

Tačiau M5S ir centro kairiųjų Demokratų partija (PD) priešinasi tokiam skubiam balsavimui dėl nepasitikėjimo ir nori, kad rugpjūčio 20 dieną daugiau kaip metus vyriausybei vadovaujantis G. Conte pasakytų kalbą Senate.

Italijos Senato balsavimas dėl tolesnių planų vyks antradienį 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku. Dėl šio balsavimo senatoriai buvo atšaukti iš atostogų.

M5S ir opozicinė PD drauge turėtų pakankamai balsų, kad būtų nubalsuota už pasiūlymą premjerui kreiptis į Senatą, ir taip galbūt būtų sugriautas M. Salvini bandymas sugriauti vyriausybę.

Praėjusią savaitę M. Salvini atšaukė savo palaikymą valdančiajai koalicijai ir pareiškė, kad jam jau įgriso dirbti su M5S, bei skundėsi šios partijos atsisakymu bendradarbiauti sprendžiant svarbiausius klausimus.

M. Salvini nori pirmalaikių rinkimų kuo greičiau - galbūt jau spalį – rinkėjų apklausoms žadant „Lygai“ 36–38 proc. balsų.

Tai atspindi pokyčius, ištikusius Italijos koalicijos partnerius nuo praeitų metų, kai M5S per parlamento rinkimus gavo 32 proc., o „Lyga“ – 18 proc. balsų.

Per šiemet gegužę vykusius Europos Parlamento rinkimus „Lyga“ Italijoje surinko daugiausiai balsų (34 proc.), o M5S gavo 17 procentų.

Rinkimų paktas

Tačiau M. Salvini bet kokiu atveju reikėtų partnerių parlamente, kad galėtų suformuoti vyriausybę. Pirmadienį vidaus reikalų ministras sakė, kad „artimiausiomis valandomis“ susitiks su buvusiu premjeru Silvio Berlusconi (Silvijumi Berluskoniu) ir „Italijos brolių“ lydere Giorgia Meloni (Džordža Meloni), kad pasiūlytų jiems sudaryti „rinkimų paktą“.

Jei vyktų rinkimai, S. Berlusconio „Forza Italia“ ir G. Meloni „Italijos broliai“ surinktų 6–8 proc. balsų, rodo rinkėjų apklausos.

Pastaruoju metu M. Salvini aktyviai agituoja už savo partiją pietų Italijoje – regione, tradiciškai palaikančiame M5S ir gerokai nutolusiame nuo šalies šiaurės, istorinės „Lygos“ politinės bazės.

M. Salvini, kuris taip pat yra Italijos vicepremjeras, pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose pasidalino virtine asmenukių, kuriose jis matomas paplūdimyje su maudymosi trumpikėmis, bandydamas kurti savo kaip „liaudies žmogaus“ įvaizdį.

Jis tvirtina norintis pirmalaikių rinkimų, kad galėtų suformuoti stabilią, penkerius metus dirbsiančią vyriausybę be nuolatinių vaidų su M5S, kurios politinės pažiūros nesutampa su „Lygos“ griežto kurso prieš imigrantus nukreipta pozicija.

M. Salvini sako norintis smarkiai sumažinti mokesčius ir inicijuoti projektų, kurie duotų postūmį Italijos ekonomikai.

Sustabdyti „barbarus“

Tačiau M5S priešinasi idėjai skubiai skelbti pirmalaikius rinkimus, o judėjimo lyderis Luigi di Maio ragina parlamentą pirmiausia įgyvendinti planuotą reformą, pagal kurią įstatymų leidėjų skaičius sumažėtų nuo 950 iki 605 ir taip potencialiai sumažinti „Lygos“ galias.

M5S įkūrėjas komikas Beppe Grillo savo ruožtu paragino „respublikos frontą“ neleisti „barbarams“ formuoti vyriausybės.

Matteo Renzi, kuris vadovavo PD 2014–2016 metais, savo ruožtu pasiūlė suformuoti technokratų vyriausybę, kad „mūsų vaikų ateitis neatitektų kraštutiniams dešiniesiems“.

M5S, PD ir kitos partijos turėtų remti „institucinę vyriausybę“, kad būtų priimta parlamento reforma ir kitų metų biudžetas, antraip automatiškai pakiltų pridėtinės vertės mokestis (PVM), o nuo to smarkiausiai nukentėtų nepasiturintieji, tvirtino M. Renzi.

Tačiau PD krečia ir vidiniai nesutarimai tarp tų, kurie lieka ištikimi M. Renzi, ir dabartinę partijos lyderę Nicolą Zingaretti palaikančių narių.

Be to, partijoje nesutariama, ar reikėtų bandyti formuoti koaliciją su M5S, nors po praėjusių metų parlamento rinkimų tokios galimybės buvo atsisakyta.