Į Mianmarą kasmet atslenkantys musonai atneša smarkių liūčių, sukeliančių potvynių, dėl kurių dažnai tenka evakuotis dešimtiems tūkstančių gyventojų, o kalvotose – pražūtingų žemės nuošliaužų.

Monų valstijoje esančiame Te Pjaro kaime purvo srautas penktadienį nušlavė 16 namų ir vienuolyną.

Gelbėtojų brigados šeštadienį toliau ieškojo likusių gyvų žmonių ir traukė iš po purvo žuvusiuosius.

„Iki šiol radome 34 žuvusiuosius; lavonų paieškos tęsiamos“ – sakė naujienų agentūrai AFP rajono administracijos vadovas Myo Min Tunas.

Dar 47 žmonės buvo sužeisti, o pareigūnai mano, kad iki 80 žmonių galbūt tebėra dingę.

Iš oro darytose nuotraukose matyti stogų ir kitų namų dalių nuolaužos, besimėtančios šalia purvo nuošliaužos nuverstų krovininių automobilių.

Ant kalvos šlaito stovinti kaimo šventyklėlė irgi atsidūrė po purvo sluoksniu. Iš po jo kyšojo pagodos paauksuota smailė.

32-ejų Htay Htay Win sakė AFP, kad vis dar nerandama dviejų iš jos dukterų ir kitų penkių giminaičių.

„Išgirdau didžiulį triukšmą ir atsisukusi pamačiau, kaip mano namą užgriuvo purvas," – verkdama pasakojo ji.

Stebint susirūpinusiems kaimo gyventojams, gelbėtojai šeštadienio rytą krovė į sunkvežimius į plastiką įvyniotus lavonus.

Tarnyboms teko nuvalyti po maždaug dviejų metrų sąnašų sluoksniu palaidotą pagrindinį plentą, jungiantį Jangoną su Molamjaingu.

Dėl smarkių liūčių daugelyje šalies vietų patvino upės, o pakrančių gyvenvietės buvo perspėtos dėl gresiančių aukštų potvynio bangų.

Rytiniame Bago regione esančiame Švedžino mieste ištvinusi Sitaungo upė užliejo ištisus namus. Gyventojai yrėsi per juosmenį siekiantį vandenį arba laukė, kol juos išgelbės valtimis.

Jungtinių Tautų humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA) duomenimis, pastarosiomis savaitėmis savo namus buvo priversti palikti apie 89 tūkst. žmonių, bet daugelis jų jau galėjo sugrįžti potvyniams nuslūgus.

Smarkūs potvyniai šią savaitę taip pat apėmė Vietnamą. Šios šalies vidurio aukštumose žuvo mažiausiai aštuoni žmonės.