JAV ir Europa kritikavo Rusijos susidorojimo kampaniją, pradėtą kelių protestų, per kuriuos reikalauta sąžiningų vietos rinkimų, dalyvių atžvilgiu. Policija sulaikė beveik 2,4 tūkst. žmonių ir smurtavo prieš tų nesankcionuotų demonstracijų dalyvius.

Praėjusią savaitę prieš šeštadienio protestą Maskvoje JAV ambasada savo tinklalapyje paskelbė „perspėjimą dėl demonstracijos“. Pranešime buvo nurodyta, kur ir kada vyks ta akcija, bei raginama „vengti šios vietos“ ir „vengti demonstracijų“.

Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministerija penktadienį paskelbtame pranešime sakė laikanti pastarąjį pranešimą, kuriame buvo žemėlapis su pažymėta demonstracijos vieta, „raginimu [joje] dalyvauti... tai yra bandymas kištis į mūsų šalies reikalus“.

Rusų URM pridūrė, kad iškvietė dėl to pasiaiškinti vieną JAV diplomatą.

Be to, Maskva kiek anksčiau kritikavo vokiečių visuomeninį transliuotoją „Deutsche Welle“ už tai, ką pavadino raginimais dalyvauti opozicijos demonstracijoje.

Susidorojimo su protestuotojais kampanija yra didžiausia nuo 2012 metais kilusios protestų bangos, kai į Kremlių po vienos kadencijos premjero poste grįžo Vladimiras Putinas. Maskva tvirtino, kad ir tas demonstracijas kurstė JAV.

Pastarąsias kelias savaites tūkstančiai maskviečių dalyvavo protestuose prieš tarnybų atsisakymą įregistruoti dešimtis populiarių opozicijos kandidatų miesto tarybos rinkimams, vyksiantiems rugsėjį.

Miesto pareigūnai savo ruožtu pradėjo susidorojimo kampaniją: buvo pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl „masinių neramumų“ ir per du pastaruosius nesankcionuotus mitingus – liepos 27-ąją ir rugpjūčio 3-ąją – sulaikyta beveik 2 400 žmonių.

Dar vienas – tik jau su Maskvos valdžia suderintas – mitingas planuojamas šeštadienį.