Ketvirtadienį sprogęs skystojo kuro raketos variklis užmušė du žmones, tačiau į atmosferą nepateko jokių pavojingų medžiagų, tikina valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi Gynybos ministerijos informacija.

Rusijos Vakarų Arkties jūrų uostų administracija paskelbė įspėjimą apie draudimą laivams plaukioti Dvinos įlankoje.

Gynybos ministerija pranešė, jog radiacijos lygis – normalus, tačiau sužeisti šeši žmonės.

Severodvinske 12 val. vietos laiku buvo užfiksuotas trumpalaikis radiacijos fono padidėjimas“, – sakė miesto valdžios atstovė spaudai Ksenija Judina.

Miesto valdžios pareigūnai ramino, kad radiacijos fonas „normalizavosi“. Jų teigimu, 2017 m. pradžioje mieste gyveno 185 tūkst. žmonių.

Akvatorija, esanti šalia karinio poligono Archangelsko srityje, kur nugriaudėjo sprogimas ir kilo gaisras, galėjo būti uždaryta dėl sprogusios raketos. Apie tai leidiniui „Kommersant“ papasakojo vienas iš karinio jūrų laivyno jūrininkų.

Šaltinio duomenimis, sprogimas galėjo įvykti dėl to, kad kuras – nesimetrinis dimetilhidrazinas – susijungė su oksidatoriumi. Dėl to toksinė medžiaga galėjo pakliūti į vandenį, todėl priėjimas prie akvatorijos, esančios šalia poligono, buvo uždarytas.

Apribojimai taip pat reikalingi tam, kad kariškiai galėtų netrukdomi surasti ir surinkti išlikusius technikos fragmentus, kad atliktų ekspertizę ir ištirtų sprogimo priežastis, paaiškino jūrininkas.

Kariškis pabrėžė, kad raketos į jūrą buvo patekusios ir anksčiau. Tokiais atvejais, anot jo, laivyba avarijos teritorijoje visada ribojama.

Apytikriai po mėnesio heptilo koncentracija vandenyje tampa nebepavojinga, pridūrė jis.

Anksčiau sprogimas kariniame poligone buvo aiškinamas hipersoninės raketos „Cirkon“ mobiliosios paleidimo įrangos bandymais. Buvo teigiama, kad raketų ginkluotės, manoma, minėtosios įrangos, bandymai buvo atliekami šių metų liepą netoli Nenokso kaimo, kur dislokuotas Rusijos Federacijos Karinio jūrų laivyno 45-as valstybinis centrinis jūrinių bandymų poligonas.