Atminimo ceremonija miesto Taikos parke prasidėjo 10 val. 40 min. vietos (4 val. 40 min. Lietuvos) laiku. Šiame renginyje dalyvavo maždaug 70 valstybių, tarp jų visų penkių branduolinį ginklą turinčių ir tai atvirai deklaravusių šalių – Didžiosios Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Rusijos ir Jungtinių Valstijų, atstovai, taip pat Jungtinių Tautų bei Europos Sąjungos pareigūnai.

„Kviečiu Jungtines Valstijas ir Rusiją kaip branduolinį ginklą turinčias supervalstybes prisiimti atsakomybę ir parodyti pasauliui konkrečius drastiško branduolinių atsargų sumažinimo kelius“, – kreipdamasis į susirinkusiuosius sakė Nagasakio meras Tomihisa Taue.

Jis taip paragino Japonijos vyriausybę pasirašyti ir ratifikuoti JT Branduolinių ginklų uždraudimo sutartį (TPNW). Šiam dokumentui 2017 metais Jungtinėse Tautose pritarė 122 valstybės, tačiau jis neįsigaliojo, nes tam reikia, kad jį ratifikuotų mažiausiai 50 šalių. Jungtinės Valstijos ir kitos branduolinių ginklų turinčios šalys atmeta šią sutartį.

Japonija atsisakė Branduolinių ginklų uždraudimo sutarties. Japonija – vienintelė pasaulio valstybė, patyrusi atominį bombardavimą – turi kaip įmanoma greičiau pasirašyti ir ratifikuoti JT Branduolinių ginklų uždraudimo sutartį“, – kalbėjo Nagasakio meras.

Atminimo renginyje dalyvavo ir Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe.

Ceremonijos dalyviai 11 val. 2 min. – laiku, kai 1945 metų rugpjūčio 9-ąją ant miesto buvo numesta atominė bomba - tylos minute pagerbė šios atakos aukų atminimą.

Į kenotafą buvo įdėtas sąrašas su 182 601 žmogaus, buvusių bombardavimo liudininkais ir vėliau mirusių, pavardėmis.

Atominė bomba „Fat Man“ („Storulis“) ant Nagasakio buvo numesta 1945 metų rugpjūčio 9-ąją – trys dienos po Hirošimos bombardavimo.

Nagasakio administracijos duomenimis, nuo atominės atakos iki dabar dėl bombos sprogimo mieste žuvo 74 tūkst. žmonių.

Japonija yra vienintelė pasaulio šalis, nukentėjusi nuo atominių bombų.

Branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja antradienį iš savo rytinės pakrantės paleido dvi „nenustatytas raketas“, dar kartą aiškiai parodydama, kad regionui tebegresia atominių ginklų pavojus. Tai buvo vienas iš virtinės pastarosiomis dienomis Pchenjano surengtų ginklų bandymų.

Tuo metu Jungtinės Valstijos praėjusią savaitę pasitraukė iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties, o Rusija atsakydama oficialiai paskelbė šio svarbaus Šaltojo karo laikų ginklų kontrolės pakto galiojimo pabaigą. Tai pakurstė nuogąstavimus, kad abi supervalstybės gali atnaujinti didelio masto ginklavimosi varžybas.