Po uždarų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos konsultacijų Belgijos, Estijos, Prancūzijos, Vokietijos, Lenkijos Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų ambasadoriai paskelbė bendrą pranešimą, kuriame išreiškė paramą Sakartvelo nepriklausomybei, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui.

Ne vienus metus tarp Tbilisio ir Maskvos tvyrojusi įtampa per kraštus išsiliejo 2008 metų rugpjūtį, kai tuometinis Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis pradėjo didelę karinę operaciją prieš Pietų Osetijos separatistų pajėgas, kurios iš pabūklų apšaudė vietinių gruzinų kaimus.

Maskva į tai reagavo ginkluotu įsiveržimu į Gruzijos teritoriją – buvo užimti dideli šalies plotai, bombarduojami įvairūs objektai. Kariniai veiksmai tęsėsi iki rugpjūčio 12 dienos imtinai.

Laimėjusi šį trumpą karą, nusinešusį šimtus gyvybių, Rusija oficialiai nepriklausomomis valstybėmis pripažino Pietų Osetiją ir kitą nuo Gruzijos atskilusią sritį Abchaziją, užsitikrindama šių abiejų teritorijų, kuriose Maskva turi dvi karines bazes, kontrolę.

Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą karinę okupaciją.

Pietų Osetija ir Abchazija sudaro apie 20 proc. Sakartvelo teritorijos.

Šešios šalys pranešime sakė, kad yra „labai susirūpinusios“ dėl vis glaudesnių Rusijos saugumo ryšių su šiomis dviem teritorijomis bei „intensyvėjančio vadinamojo borderizacijos proceso“, kuris, diplomatų teigimu, gilina konfliktą ir destabilizuoja Gruziją ir visą regioną.

Diplomatai dar kartą paragino Maskvą įgyvendinti susitarimus, pasiektus 2008-ųjų rugpjūčio 12-ąją ir rugsėjo 8-ąją, kuriuose numatyti „įsipareigojimai užtikrinti, kad ginkluotos pajėgos pasitrauks į pozicijas, užimtas prieš prasidedant kariniams veiksmams, ir sukurti tarptautinį saugumo mechanizmą“.

Rusijos ambasadoriaus prie JT pavaduotojas Dmitrijus Polianskis savo ruožtu vėliau žurnalistams sakė, kad „mes šiuos tragiškus įvykius laikome istorijos dalimi“.

Pasak jo, Gruzija brangiai sumokėjo „už šią tragišką [M. Saakašvilio] klaidą“.

„Mes matome, kad vienintelis būdas padaryti, kad Kaukaze klestėtų santykiai, ir sumažinti įtampą dabar yra dialogas tarp Gruzijos ir dviejų nepriklausomų valstybių“, – tvirtino D. Polianskis.

Jo teigimu, Vakarų valstybių pozicija „tam nelabai padeda“.