Pirmą kartą komentuodamas konstitucinės nuostatos dėl Kašmyro panaikinimą regioną uždarius kariškiams, N. Modi tvirtino, kad jo vyriausybė priėmė „istorinį sprendimą“.

Hinduistų nacionalistų vyriausybė pirmadienį prastūmė prezidentinį įsaką, kuriuo panaikinamas daugiausia musulmonų gyvenamo regiono konstitucinis statusas.

Parlamentas taip pat priėmė įstatymą, kuriuo valstija administraciniu atžvilgiu padalijama į dvi teritorijas.

Į Kašmyrą taip pat pretenzijas reiškia Pakistanas, kuris protestuodamas prieš Naujojo Delio veiksmus trečiadienį išsiuntė Indijos ambasadorių ir sustabdė visą prekybą su kaimyne.

„Draugai, visiškai tikiu, kad pagal šią sistemą galėsime išvaduoti Džamu ir Kašmyrą nuo terorizmo ir separatizmo, – sakė N. Modi. – Visiškai tikiu, kad Džamu ir Kašmyro žmonės, įveikę separatizmą, eis į priekį su naujomis viltimis ir siekiais.“

Pasak Indijos lyderio, Pakistanas Kašmyro specialiuoju statusu naudojosi „kaip ginklu prieš šalį, kurstyti kai kurių žmonių aistroms“ prieš Indijos valstybę.

Dešimtys tūkstančių žmonių žuvo per tris dešimtmečius trunkantį sukilimą Kašmyre.

Interneto ir telefono ryšys Kašmyre blokuojamas nuo pirmadienio; regione įvesta komendanto valanda, nes valdžia baiminosi neramumų paskelbus sprendimą.

N. Modi sakė, kad specialusis statusas „nedavė nieko, tik terorizmą, separatizmą, nepotizmą ir didelę korupciją“.

Pasak premjero, jis gerbia opozicijos politikus ir garsius kašmyriečius, kurie nepritaria griežtai vyriausybės taktikai.

„Rengiame atsakymus į jų klausimus, bet aš prašau jų veikti dėl Indijos interesų ir padėti Džamu ir Kašmyrui, ir Ladakhui, – sakė jis. – Noriu patikinti savo kolegas Džamu ir Kašmyre, kad pamažu viskas grįš į vėžes ir jų problemos sumažės.“

Indijos sprendimas buvo padarytas likus kelioms dienoms iki musulmonų šventės Id al Adhos ir N. Modi sakė, kad kašmyriečiai be problemų galės švęsti.